„Iako ove godine Mont Blanc nije osvojen, zadovoljni smo novim iskustvom i saznanjem da smo pravi planinari s dobrim odlukama, rekla nam je Manulela Lipušić članice ekipe Visokogorske sekcije PD Psunj koju su osim nje činili Zoran Milaković, Goran Arbanas, Maja Iličić, Matko Medenjak i Stevo Nagy, a  koja je proteklog tjednja pokušala uspon na vrh Mont Blanca. Ovog puta, zbog izuzetno loših vremenskih uvijeta, vrh nisu osvojili, ali kući su se vratili bogatiji za novo iskustvo.

„Nakon osvojenog vrha Castor, 4226m u Italiji, članovi Visokogorske sekcije PD Psunj Pakrac i PD Lipa Lipik krenuli su prema mjestu St. Gervais - Le Fayet gdje smo i prenoćili.

U subotu, 22.srpnja u rano jutro krenuli smo tramvajem do Orlovog gnijezda. Nakon 70 minuta vožnje i predivnih krajolika, na zadnjoj stanici poznate rute Tramway du Mont Blanc, s velikim užitkom stavljamo ruksake i pod velikim teretom na leđima krećemo dalje prema domu Tete Rousse, 3167 m. Nakon tri sata hoda dolazimo na dom. Dok smo boravili u domu bili smo svjedoci nezgode koja je završila smrću planinara u tzv. Kuloaru smrti. U domu noćimo i u nedjelju ujutro u 4 sata trebali smo krenuti prema domu Gouter na 3835 m. Zbog loših vremenskih uvjeta, nakon doručka u 4 sata, odlučujemo odgoditi polazak prema domu. Također, svi vodiči i planinari koji su planirali krenuti odustaju zbog loših vremenskih uvjeta, vjetra do 50 km/h i snijega u višim predjelima. Planinari koji su krenuli oko 2 ujutro, vratili su se u dom jer zbog snijega i vjetra nisu mogli nastaviti prema vrhu.

Oko 11:45 u našoj ekipi Goran Arbanas i Zoran Milaković odlučuju se na pokušaj uspona do doma Gouter, a ostatak ekipe Manuela Lipušić, Maja Iličić, Matko Medenjak i Stevo Nagy odustaju od daljnjeg uspona i odlučuju se vratiti u Le Fayet.

Goran i Zoran su nakon 4 sata stigli do Goutera. Na žiletu između starog i novog Goutera vjetar je u naletima bio i jači od 60 kmh, temperatura se spustila na -15, ali se nebo razvedrilo te su se otvorili prekrasni vidici na Mt. Blanc, Chamonix i okolne vrhove. U ponedjeljak u četiri sata, krenuli su iz doma Gouter prema vrhu. Nakon prijeđenih 100-ak m i dolaska na greben iznad Goutera, zbog jakog vjetra, snježne mećave, smanjene vidljivosti i nemogućnosti kretanja, kao iskusni visokogorci odlučuju se vratiti u dom i pričekati smirivanje vremenskih neprilika jer su trenutni uvjeti bili opasni po život. U 6h donose definitivnu odluku o odustajanju od uspona na vrh Mont Blanca zbog nepromjenjenih vremenskih uvjeta i loše vremenske prognoze za taj dan i narednih nekoliko dana te se odlučuju na povratak u dom Tete Rouse. U 8:45  kreću nazad. Na stazi kojom su dan prije prošli napadalo je 10 cm novog snijega, a snježna granica spustila se ispod doma Tete Rouse. Tijekom silazak prate ih snijeg, magla i vjetar koji puše 60 kmh. Ipak, nakon tri sata dolaze do doma Tete Rousese. Nakon kratkog odmora kreću prema stanici tramvaja pod jakom kišom, zrnatim snijegom i vjetrom. Ovim putem zahvaljujemo Sportskoj zajednici Grada Pakraca, Metalku d.o.o., PD-u Psunj Pakrac i Gradu Lipiku na pomoći u realizaciji ovog zahtjevnog uspona.“