„Ranom zorom krenuli smo biciklima iz naše baze Rakitje put istoka, prema Erdutu. Naša mala ekipa, koju čine sedam ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, odlučila je odvesti rutu dugu 344 kilometra kako bi odali počast šestorici poginulih i devetnaest ranjenih naših kolega koji su stradali 25. srpnja 1991. godine na bojišnici u Erdutu gdje su se hrabro nosili s nadmoćnim neprijateljima i sprječavali prodor JNA iz Srbije u Hrvatsku. Ciljna točka nam je Aljmaš gdje ćemo sutra prije podne prisustvovati misi za stradale, a kasnije i komemoraciji u Erdutu, rekao nam je Zlatko Adžijević, jedan iz grupe vozača, inače Pakračanin - mnogima poznat sportaš koji je još prijeratnih godina bio član izuzetno talentirane odbojkaške generacije proizašle iz radionice pokojnog profesora Slavka Krejčija. Sjetit ćete se, Adžijević je igrao u ekipi rame uz rame s Peašinovićem, Selakom, Seidićem, Plešom, Turkovićem, Ivankovićem, Rukavinom i ostalim momcima koji su tada bez problema parirali ponajboljim sastavima bivše države i velikim su slovima upisani u povijest pakračkog sporta. Uz to je, naglašava Adžijević, bio i odbojkaški reprezentativac Hrvatske.

Sedmeročlana biciklistička ekspedicija na svojoj ruti nije propustila posjetiti i spomen obilježja u Pakracu i Lipiku gdje su ih dočekali domaćini Zdenko Šćepina, dopredsjednik URV 1. gardijske brigade Tigrovi PS županije te Marko Martinelli, hrvatski branitelj koji je bicikliste pozdravio ispred pakračke UHVIDRA-e. Kolona biciklista se nakon obilaska lipičkih spomen obilježja zaustavila u Kusonjama gdje su zapalili svijeće kod spomen - kapelice Male gospe i poklonili se, rekavši tom prilikom da na ovaj način žele odati počast svima koji su dali svoje živote u stvaranju Hrvatske. Martineli i Šćepina kratko su ih uputili u tragična događnja vezana za Kusonje i pogibju dvadesetero hrvatskih branitelja, većinom pripadnika bjelovarske 105. brigade, te na događaj dvije godine kasnije, na obljetnicu njihova stradanja, 8. rujna 1993., kad su poginula još trojica branitelja koji su na to mjesto došli odati počast svojim suborcima.

"Ovom prilikom želim zahvaliti veteranima Tigrova Požeško – slavonske županije koji su nas izvanredno dočekali i bili nam na usluzi ovo kratko vrijeme koje smo proveli na pakračko-lipičkom području, posebno gospodinu Zdenku Šćepini te Marku Martinelliju iz pakračke Hvidre. Hvala i lipičkim domaćinima na gostoprimstvu“ završio je Adžijević.