Više od trideset članova Planinarskog društva Psunj iz Pakraca proteklu je nedjelju provelo na izletu u sklopu kojeg su posjetili špilju Trubšnjak dugu više od 200 metara. Ništa čudno to ne bi bilo da izlet nije imao i jednu malu neobičnost. Naime, planinari sve do samog trenutka polaska nisu znali kuda bi trebali poći niti u kojem će ih smjeru ovog puta odvesti njihov vodič Borislav Černi. Unatoč tomu na izlet u nepoznato odazvalo se točno trideset i tri ljubitelja hodnje.

„Izlet u nepoznato“ je i bio radni naziv izleta, a ovim se putem zahvaljujem svojim članovima što su se odazvali u ovolikom broju i podarili mi svoje povjerenje. Čini se da su očekivali kretanje prema Požegi, no išli smo preko Dereze do Donjih Grahovljana gdje je bila i naša prva lokacija. Naime ovdje se nalazi špilja Trbušnjak. Ona je najduža špilja u Slavoniji. Dužina joj je preko 200 m, a visina je 3-4 m. Kroz špilu prolazi potok tako da se u špilju može samo u čizmama. Posebna je vrijednost špilje Trbušnjak ipak to što se u njoj nalazi veliko stanište šišmiša, među kojima su i dvije rijetke i zaštićene vrste, veliki šišmiš (Myotis myotis) i dugokrili pršnjak (Miniopterus schreibersi). To je ujedno najveća porodiljna kolonija šišmiša u Hrvatskoj i jedna od najvećih u Europi, jer se procjenjuje da velikih šišmiša ima oko 8000, a dugokrilih pršnjaka čak oko 22.000. To je najveća sačuvana kolonija u ovom dijelu Europe, pa njezina zaštita mora biti jedan od prioriteta zaštite šišmiša u Hrvatskoj. Uvrštena je u ekološku mrežu Hrvatske – Natura 2000“, kratko je rutu opisao član PD Psunja Borislav Černi, „glavni i odgovorni“ ovotjedne hodnje.

Nakon špilje planinari su se odvezli do Rogulja odakle su pješice nastavili trasom nekadašnje uskotračne pruge koja je išla od Zvečeva do Cikotske rijeke. „Po mojim saznanjima vlak je vozio do 1962.g,a  i sam sam imao priliku voziti se tim vlakom. Izlet smo završili na OPG-ovom imanju Dabar gdje smo ručali i družili ostatak dana“ rekao je Černi.

Članovi PD Psunja ovih dana imaju posebanog razloga da budu ponosni na članove Visokogorske sekcije koja djeluje unutar njihova društva, a koji su se zaputili na jednu posve drugačiju avanturu..

Naime, Zoran Milaković, Stevo Nagy, Goran Arbanas, Maja Iličić, Matko Medenjak i Manuela Lipušić, krenuli su u utorak ujutru prema vrhu Mont Blanca. U pohodu na jedan od najviših vrhova Europe (4801m) usputne destinacije će im biti Rifugio Quintino Sella al Felik (3585m), te Castor (4226m).

„Svojim članovima želim uspješan pohod i siguran povratak“ poručio je Černi u ime svih članova PD Psunj.