Palijativni tim „LiPa“ iz Pakraca je u suradnji s partnerom „Sirius – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje“pripremio projekt pod nazivom „Volonteri iz školskih klupa“ vrijedan nešto više od 1,1 milijun kuna, sufinanciran od strane Europske unije iz Europskoga socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

„Cilj i svrha projekta je unaprijediti svijest o važnosti volontiranja ne samo među učenicima, već i njihovim roditeljima i profesorima te doprinijeti razvoju aktivnog građanstva među mladima. Volonteri će provoditi vrijeme s pacijentima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik i uključivat će se u raznovrsne aktivnosti poput pratnje pacijenata na preglede i terapije, pomoć pri odlasku po uputnicu ili ljekarnu, čitanje knjiga ili novina pacijentima, odlazak u šetnju ovisno o interesima i potrebama korisnika“, istaknula je tajnica Ljerka Pavković.

Osim u Toplicama Lipik učenici – volonteri susrest će se i u domovima korisnika na području Pakraca.

„U palijativnom timu „LiPa“ će pružati pomoć palijativnim bolesnicima zajedno s drugim članovima udruge i obavljati iste aktivnosti kao u bolnici Lipik te se tako upoznati s potrebama bolesnika koji boluju od neizlječivih bolesti“, dodala je sestra Ljerka.

„Volonteri iz školskih klupa“ je zaživio početkom lipnja, a trajat će sve do 30. studenoga 2018. godine, a ovome projektu priključili su se i brojni partneri iz većih hrvatskih zdravstvenih središnjica: Udruga „MI“ iz Splita, Dječji centar „Logos“ iz Slavonskoga Broda, Zdravstveno učilište Zagreb, Zdravstvena škola Split, Srednja medicinska škola Slavonski Brod te Srednja škola Pakrac.