Proljetos je završena dogradnja Skloništa za životinje na Bučju u vlasništvu Veterinarske stanice Pakrac. Od svibnja dograđeno sklonište umjesto nekadašnjih 30-ak pasa odjednom može zakonski zbrinuti 64 psa u boravku i 16 u karanteni. Vrijednost investicije koju je financirala Veterinarska stanica Pakrac bila je veća od 400.000 kuna.

U ovom trenutku u skloništu se nalazi dvadesetak pasa, a izgled i najosnovniji podaci o psima kao što je starost, spol, težina i dužina boravka u skloništu, mogu se vidjeti na mrežnim stranicama skloništa  http://skloniste-pakrac.com/.

Razlog trenutne nepopunjenosti je u činjenici da su 2. srpnja 23 psa posredstvom udruge za zaštitu životinja iz njemačkog grada Fellkinder in Not odvezene na udomljavanje u Njemačku. Udruga je najavila sljedeći dolazak krajem srpnja.

Ova udruga već godinama gotovo redovito jednom mjesečno odvozi iz bučkog skloništa dvadesetak pasa na udomljavanje u Njemačku. Da nema njih, kapaciteti bi skloništa bili popunjeni za dva do tri mjeseca jer u Hrvatskoj se iz ovog skloništa godišnje udomi svega nekoliko pasa,  rekao nam je Tihomir Čop, voditelj Skloništa. Upravo zbog ove udruge i transfera pasa u Njemačku do sada u bučkom skloništu nije eutanaziran niti jedan pas što zakon dozvoljava nakon određenog vremena provedenom u skloništu. Strah od eutanazije pasa je i razlog što ih Nijemci odvoze iz Hrvatske. No to bi se uskoro moglo promijeniti jer je u pripremi novi zakon koji regulira ovo područje. Prema njegovom nacrtu promjene su   poprilično velike, od uvođenja pojma županijskog skloništa do takozvane prakse „no kill“, bez prava na eutanaziju. No do usvajanja zakona o tome je još prerano govoriti.

Psi dolaze iz regije

Psi u sklonište ne dolaze samo s područja Pakraca i Lipika nego iz 13 jedinica lokalne samouprava od Hrvatske Kostajnice do Nove Gradiške i Đulovca s kojima Veterinarska stanica ima ugovor za zbrinjavanje pasa lutalica i od te naknade se i financira sklonište u kojem na tim poslovima kao i u skloništu  rade tri zaposlenika.

Udomitelji pasa plaćaju njihovo čipiranje kao i cijepljenje.

Psi nakon dolaska u sklonište se obvezno veterinarski pregledaju, kupaju i desetak dana borave u karanteni kako bi se stručno osoblje uvjerilo da je pas zdrav prije nego što ga puste među druge. Na taj način mogu potencijalnim udomiteljima jamčiti njegovu zdravstvenu ispravnost.

Potencijalni udomitelji pse na Bučju mogu doći upoznati svakog radnog dana od 11 do 15 sati i subotom od 7 do 9, ali je radi mogućeg odlaska zaposlenika na teren poželjno da se najave na mobitel 099 44 11 019.