Jučer je završena žetva u „Poljoprivredi“ Lipik, najvećem ratarskom proizvođaču u ovom kraju. Kakao nam je rekao direktor Željko Viboh uglavnom su zadovoljni i prinosima i kvalitetom uroda. No financijski rezultat je neizvjestan jer otkupne cijene još uvijek nisu u potpunosti poznate mada bi prema najavama ipak trebali biti nešto  povoljniji nego lani.

Pivarski ječam su skinuli sa 170 hektara, a plasman je osiguran kroz PPK Novu Gradišku. Cijena će biti poznata tek u rujnu jer se ona formira na bazi prosječne cijene pšenice kroz srpanj i kolovoz. Uljana repica  su požnjeli na 190 hektara. Kvaliteta je prema Vibohu odlična, ali prinosi osciliraju od table do table i on ih ocjenjuje kao osrednje. Površine pod kamilicom su u odnosu na lani su ove godine skoro udvostručili i imali su je na 60 hektara. Prinosom i kvalitetom ove kulture Viboh je izuzetno zadovoljan.

Najmanje je zadovoljna s urodom pšenice. Radi lanjske loše cijene ove godine su značajno smanjili površine koje su imali zasijane tom kulturom tako da su imali žetvu na samo 70 hektara i kako je rekao s njenim plasmanom radi niske cijene neće žuriti.

Tijekom žetve imali su vrlo dobre vremenske uvijete. Izrazito toplo vrijeme i razdoblje bez kiše omogućili su nesmetan rad mehanizacije i nisku vlažnost zrna. No sada priželjkuje nekoliko kišnih dana i manje temperature jer sadašnji metereološki uvjeti ne pogoduju kukuruzu kojem u ovoj fazi razvoja treba više vlage.