Arheološka iskapanja u potrazi za ostacima starog grada Pakraca iz srednjovjekovnog razdoblja jučer su dala prve rezultate. Kako nam je rekao voditelj iskapanja dr. sci.  Juraj Belaj, na iskopini između zgrada „općine“ i policijske postaje  na dubini nešto većoj od jednog metra, otkrivene su kamene strukture, a sada se mora dešifrirati čemu su služile.

„Prema georadarskim istraživanjima ovdje se nalazila crkva ili neki drugi dvobrodni objekt. Otkrili smo nekoliko ulomaka poput dovratnika ili doprozornika, jedan manji ulomak gotičkog rebra. Ovo su uglavnom razne zapune, ali još nismo došli do pravih netaknutih slojeva od prijašnjih stanovnika.  Pretpostavljamo da smo sada na površini po kojoj su hodali prijašnji stanovnici ili malo iznad nje, kaže dr. Belaj.

Arheolozi i danas nastavljaju čistiti prve nalaze, a cilj je  otkriti tlocrt. Također se istražuje u cilju pronalaženja pokretnih nalaza.

Arheološka ekipa je sve brojnija jer pored voditelja dr. Belaja, naše Tee Lokner, španjolska arheologinja Candela Martinez Barrio i arheologinja Nikolina Vrančić pridružila im se i Milica Radišić iz Arheološkog instituta iz Beograda te kao volonter naš profesor povijesti Stjepan Benković.

U iskopavanju pomaže i pet osoba iz gradskog komunalnog pogona koji kada je to moguće koriste i bager.

Istraživanje će potrajati do polovine srpnja, a daljnja sudbina istraživanja i cijelog tog prostora ovisit će o rezultatima.