banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Inženjerija Hrvatske vojske završila je ovoproljetni ciklus uklanjanja pakračkih ruševina. U nešto više od 20 mjeseci uklonili su ostatke četrdesetak ruševina, uglavnom privatnih kuća na području Pakraca, Kusonja, Prekopakre i Badljevine. Od javnih objekata uklonjene su tri ruševine u dvorištu stare bolnice, nekadašnji objekt zaraznog te dvije ruševine koje su služile kao radionice i ekonomski prostori, izvijestio je Tomislav Luksetić, komunalni redar.

Kolika je vrijednost odrađenih radova teško je procijeniti u materijalnom smislu, ali je ona sigurno ogromna u psihičkom, ali i zdravstvenom i sigurnosnom. Materijalni trošak je na sebe preuzelo Ministarstvo obrane, a gradski proračun je sudjelovao u djelomičnim troškovima pokrivanja prehrane, te manjim tehničkim popravcima.

Kako je rekao Luksetić, on ima pripremljenih blizu 40 rješenja o uklanjanju ruševina privatnih obiteljskih kuća, najviše na  području Dragovića i Kusonja, a da li će akcija biti nastavljena ovisi o odluci Ministarstva obrane. Naravno da u gradskoj upravi priželjkuju pozitivno mišljenje i najesen dolazak, po treći put, inženjerije HV na ovaj posao u Pakracu.

Prema procjeni Luksetića, osim ovih 40-ak objekata za koje su rješenja spremna, on procjenjuje da ima neriješenih još 80 objekata u privatnom vlasništvu, nešto manje na području Pakraca i Kusonja, te više na području Batinjana, Donje Obriježi, Malog Banovca i Tornja za koje tek treba napisati rješenja za koja treba suglasnost vlasnika pa su stoga preko lokalnih medija građani pozvani da u gradskoj upravi daju suglasnost da se o trošku proračuna te ruševine uklone.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić