banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

„Nakon 26 godina opet smo ovdje gdje je prolivena krv Vlade Laučana, prve žrtve agresije u Domovinskom ratu na području Zapadne Slavonije. Koliko smo tužni, toliko smo i ponosni jer svo ovo vrijeme nismo zaboravili niti Vladu, niti hrvatske branitelje. Dokaz tomu ste i svi vi ovdje koji nećete dozvoliti da se zaboravi njihova žrtva prilikom stvaranja suverene države Hrvatske“, rekao je Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika na komemoraciji povodom 26. godišnjice pogibje Vlade Laučana održanoj 9. lipnja kod spomen obilježja uz glavnu prometnicu Pakrac - Daruvar.

Podsjećamo, Vlado Laučan mučki je ubijen 9. lipnja 1991. godine u rutinskoj kontroli vozila na cesti Pakrac-Daruvar . Tada je iz šume zapucano na hrvatske redarstvenike, a mladi policajac ubijen je iz zasjede.  Unatoč konkretnim sumnjama, počinitelj do danas nije pronađen niti osuđen.

Laučanovoj žrtvi poklonila se i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević: „izražavam sućut obitelji, ali i poštovanje jer dali su ono najvrjednije za Republiku Hrvatsku, a na nama je da to ne zaboravimo i da to očuvamo. Dokaz tomu je i ova komemoracija, sveta misa, ali i nogometni turnir ove nedjelje u koji smo odlučili uključiti mlađe generacije koje će u budućnosti čuvati uspomenu na heroja Vladu Laučana“.

Komemoraciji je prisustvovalo pedesetak članova Koordinacije udruga iz Domovinskog rata te predstavnika PU Požeško – slavonske kao i delegacije gradova Pakraca i Lipika.

Program se nastavlja u nedjelju prijepodne nogometnim turnirom „10. memomorijal Vlade Laučana“  namjenjen mlađim kategorijama, a bit će odigran na stadionu Hajduka.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić