Udruga roditelja poginulih branitelja Grada Zagreba boravila je ovog tjedna u dvodnevnom posjetu Pakracu i Lipiku gdje su ih ugostili članovi UPBDR Pakrac - Lipik na čelu s predsjednicom Silvijom Svjetličić. Na putu do Pakraca Zagrepčani su položili vijenac i zapalili svijeću kod spomen obilježja Trokut gdje je stradalo više od tri stotine hrvatskih branitelja sa zagrebačkog područja te u Lipiku gdje su zajedno s gradonačelnikom Vinkom Kasanom pred lipičkim spomen-obilježjem odali počast poginulima.

Pred kraj dana u Pakracu su posjetili Muzej vojne i ratne povijesti, a četvrtak su iskoristili za odavanje počasti poginulim pakračkim braniteljima na RKT groblju te obilazak glavnih dijelova bivše pakračke bojišnice. Zagrebačkoj delegaciji na RKT groblju pridružila se i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević koja je tom prilikom rekla kako su Pakračani ponosni na sve što se događalo u njihovom gradu od početka Domovinskog rata te da se vezano uz to planira podizanje spomen obilježja u centru grada za sve branitelje koji su položili svoje živote za Hrvatsku, kako oni iz Pakraca i Lipika kojih je 126, tako i iz cijele države koji su svoj ratni vijek proveli u Pakracu, a u njemu i stradali. Ukratko je uputila gošće u ratnu povijest pakračkog područja, izrazila im sućut zbog pretrpljenih žrtava i gubitaka, a za kraj im je poželjela dobrodošlicu te ih pozvala da se uvijek vrate u Pakrac i ponovo budu dragi gosti.

Kroz dijelove pakračke bojišnice proveo ih je hrvatski branitelj Miroslav Vacek: „Roditelje stradalih proveli smo kroz Kusonje, posjetili smo kapelicu koja ima svoju važnu ratnu priču, a prošli smo i kroz Brusnik te obišli masovne grobnice, Rakov potok, Španovicu i za kraj logor na Bučju.“