„Turbofolk je gorenje naroda i svako pospješivanje tog sagorijevanja je – turbofolk. On je obično razbuktavanje najnižih strasti kod homosapiensa“ rekao je svojevremeno Rambo Amadeus, poznati crnogorski glazbenik i vrlo jednostavno definirao ovu vrstu raširene i u Hrvatskoj duboko ukorijenjene vrste glazbe koja je bila tema jučerašnjeg predavanja psihologinje Ivane Marin održanog u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pakrac u sklopu ovogodišnjeg Multipaka.

Zanimljiva tema okupila je tridesetak posjetitelja koji su mogli saznati na koji je način turbofolk na mala vrata ušao na hrvatsku scenu i okupio oko sebe impozantan broj štovatelja svih dobnih skupina. Upravo su različite dobne skupine okupljene na jučerašnjem jednosatnom predavanju imale zgodnu raspravu gdje je afirmativnu grupu predvodila mlađa generacija, pretpostavljamo konzumenti ove vrste glazbe, braneći se od osuda da sklonost prema turbofolku dolazi iz obiteljskog okruženja. „Zašto bi naši roditelji bili krivi ili se dovodio u pitanje naš odgoj ako se volimo zabaviti uz takvu glazbu koja u našem gradu svira na većini mjesta gdje možemo izaći? Nemate razloga za brigu, slušamo samo da se zabavimo“. Negacijsko stajalište činili su pak oni stariji, pomirljivi tonovima zagovaravši pravo na izbor, ali i pojašnjavajući negativan utjecaj ove vrste prvoloptaške glazbe lakih nota i pamtljivih stihova, inzistirajući pri tom da je nužno razlikovati izvornu narodnu glazbu od priprostog narodnjaka. Razgovorljivi posjetitelji nisu se libili povezati svjesno širenje turbofolka u političke svrhe s namjerom manipuliranja masama, povezujući muzičke afinitete s određenim slojevima društva.

Sve u svemu zanimljivih sat vremena koji su odali da ova tema iziskuje širu raspravu obzirom na obrnuto proporcionalnu zastupljenost turbofolka u svakodnevnom životu u odnosu na ono što jedno civilizirano i obrazovano društvu zagovara…

Večer je nastavljena projekcija dokumentarnog filma „Dan oslobođenja“ o slovenskom kultnom bendu Laibach koji je postao prvi rock sastav u povijesti koji je nastupio u Sjevernoj Koreji.