Jutros je u Osnovnu školu braće Radić stigla obavijest o pozitivnoj ocjeni projekta „Poboljšanje energetskih svojstava matične zgrade. Školi je odobren projekt energetske obnove ukupne vrijednosti veće 5 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva Fonda iznose 2,8 milijuna kuna (55 posto). Ovim sredstvima financirat će se obnova pročelja zgrade, rekonstrukcija krovišta, zamjena stolarije te rekonstrukcija plinske kotlovnice, nakon čega će škola na godišnjoj razini osigurati uštedu  više od 22 tisuće kubičnih metara plina, odnosno  više od 130 tisuća kuna.

Projekt, koji su zajednički pripremili Osnovna škola braće Radić Pakrac i Poduzetnički centar Pakrac, poslan je u veljači ove godine na natječaj „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Prema najavama iz PCP i Škole, postoje realna mogućnost da se udio ostatka investicije  nešto veći od 2,2 milijuna kuna osigura dalje kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koji podržavaju takve programe tako da bi Županiji, kao osnivaču, ostalo za financiranje samo oko 400.000 kuna.

Rok za provođenje projekta je 24 mjeseca i kako nam je rekla ravnateljica Sanja Delač njihov plan je da građevinske  radove koji su nespojivi paralelno s održavanjem nastave radu u ljeto 2018. godine dok traju školski praznici.

Osim znatno poboljšane energetske učinkovitosti i vizualnog dojma kroz aktivnost upravljanja projektom, Škola će ostvariti dodatnu korist, s obzirom na iskustvo koje će steći u provedbi EU projekata pri čemu ukupan projekt u financijskoj masi, u skladu sa zahtjevima EU, predviđa popratne marketinške i edukacijske aktivnosti.

Narednih tjedana i mjeseci slijedi administrativno rješavanje poput potpisivanja ugovora između svih čimbenika i provođenja natječaja javne nabave za izvođača tako da bi prvi konkretni radovi trebali započeti na jesen.