Jučer je u Španovici započeo ovogodišnji ciklus radova na razminiranju minsko-sumnjivog područja.

Radovima koji su u ovoj godini planiran i u iznosu od 31,7 milijuna kuna  razminirat će se na području gradova Pakraca i Lipika 6,6 četvornih kilometara poljoprivrednog i šumskog područja. Na pakračkom dijelu na predjelima Psunj-Javorovica, Donje Šumetlice i Španovice, te južno od Pakre između naselja  Kusonje i Španovica, a na lipičkom na području naselja Subocka i Donji Čaglić.

Kako nam je priopćeno iz ureda župana  prilikom jučerašnjeg početka radova župan Alojz Tomašević je istaknuo sigurnosni i gospodarski značaj ove akcije te zahvalio Hrvatskom centru za razminiranje  na dobroj suradnji.

Početku radova je prisustvovala pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, Davor Huška pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i  Ante Brkljačić, v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

 

Sredstva za ovu aktivnost u 85-postotnom iznosu  osigurana su kroz Europski poljoprivredni fond  ruralni razvoj, a 15 posto u proračunu RH.

Trenutno minski sumnjivi prostor na području Požeško-slavonske županije  iznosi još uvijek malo manje od 30 četvornih kilometara, a plan je da se on u potpunosti razminira do kraja 2018. godine.

Od 1996. godine od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Domovinskog rata stradalo

je 15 osoba od čega četiri smrtno.