Od danas tablet nazivamo zaslonikom, nova hrvatska riječ za podzemnu željeznicu ili metro je podzemnica, dok je istovrijednik nova riječ u hrvatskom jeziku koja zamjenjuje ekvivalent. Odlučeno je to na dodjeli nagrade dr. Ivan Šreter održanoj 13. svibnja u prostoru pakračke Gradske knjižnice i čitaonice u organizaciji Zaklade „Dr. Ivan Šreter“ i časopisa za kulturu hrvatskog književnog  jezika „Jezik“.


Povjerenstvo za izbor  najbolje nove hrvatske riječi koje su činili Jasna Horvat, Hrvoje Hitrec, Igor Čatić, Zvonimir Jakobović, Mario Grčević, Nataša Bašić, Mile Mamić, predsjednica Sanda Ham između stotinjak prijavljenih riječi na natječaj odabralo je upravo ove tri nove za koje se očekuje da će zaživjeti i pronaći svoje mjesto u narodnoj uporabi jezika što i jeste bit samog natjecanja. Nagradu je u ime Povjerenstva uručila predsjednica Sanda Ham.

Matija Šimunović osvojio je treću nagradu za riječ zaslonik, a prigodom kratkog obraćanja izrazio je nadu da će „riječ zaživjeti prije nego li tablet ili zaslonik odu u povijest“. Drugu nagradu osvojili su šestogodišnji blizanci Tin i Vedran Grgić za riječ podzemnica. Riječ je nastala kad su se dječaci s ujakom, koji ih je i prijavio na natječaj, prošlog ljeta u Beču vozili podzemnicom, kako su je sami nazvali. Učinila se zgodnom jer je brza, praktična i lako izgovorljiva.

Kipić dr. Ivana Šretera, djelo akademskog kipara Tonka Fabrisa te novčanu nagradu od 5.000 kuna namijenjenu pobjedniku ovogodišnjeg natječaja osvojila je riječ istovrijednik, autora Anite i Denisa Peričića, a zamjenjuje riječ ekvivalent.

Ovo je deseta obljetnica dodjele nagrade na natječaju koji provodi časopis Jezik, a pod pokroviteljstvom Šreterove zaklade. U spomen na dr. Ivana Šretera koji je rođeni Pakračanin, a ubijen je u Domovinskom ratu kao hrvatski domoljub i jezični mučenik, nagrada nosi njegovo ime. U Jugoslaviji je dr. Šreter bio osuđen zbog hrvatskoga jezika. U bolnički list upisao je jednomu bolesniku da je umirovljeni časnik, a ovaj ga je tužio i javno vrijeđao jer je on bio oficir JNA pa onda i penzionosani oficir. Riječima umirovljeni časnik, Šreter je, kako je pisalo u tužbi,  povrijedio oficirske osjećaje.

Pozdravnim riječima gostima su se obratili upravitelj Zaklade ''Dr. Ivan Šreter'' Damir Foretić i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, a prigodne govore o hrvatskom jeziku održali su Igor Čatić, Nataša Bašić i Hrvoje Hitrec.