banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Činjenica da smo dana ovdje dokaz je da Lipik ponovo okuplja ljude  što je važno za liječnike, ali još više za bolesnike. Čestitam vam na tako uspješnoj revitalizaciji ove ustanove  kao i na vašoj odlučnosti da ova bolnica postane  nastavna baza Medicinskog fakulteta Osijek. Tim riječima je  prim. dr. sc. Goran Ivanišević otvorio 7. balneološki skup „Dr. Ivan Šreter“ koji se danas održava u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik

Ponosan sam što smo po sedmi put domaćini ovakvog znanstvenog skupa. On je nama važan i kao dokaz da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi potiče znanstveni rad, a primjena toga u praksi je vidljiva u činjenici da su od zadnjeg ovakvog okupljanja lani tri liječnika ove bolnice postali primarijusi, rekao je na svečanosti otvaranja ravnatelj Darko Kelemen.

Isprede Grada goste je pozdravio gradonačelnik Vinko Kasana koji je istakao da će u poslijepodnevnoj šetnji vidjeti u odnosu na lani novo lice Lipika. No, istakao je Kasana to su zgrade i to nas veseli, ali nemjerljiva vrijednost Lipika su stručni i srdačni ljudi i zato su ovakvi znanstveni skupovi u našoj sredini vrlo važni.

U memorijalnom dijelu skupa, o liku i djelu dr. Ivana Šretera, predratnog ravnatelja Bolnice, žrtve četničkog logora na Bučju 1991. godine za čiju sudbinu se još ne zna govorio je Damir Foretić, predsjednik Zaklade dr. Ivan Šreter. On je istako da su zakladu kao apolitičnu organizaciju osnovali 2002. godine u povodu 50-godišnjice rođenje dr. Šretera njegovi prijatelji, kolege i obitelj.

Promičući lik i djelo dr. Šretera Zaklada je 2005. godine je izdala knjiga sjećanja na dr. Šretera, a 2009. godine je snimljen dokumentarni film „Časnik mirotvorac“ koji još iz neobjašnjivih razloga nije prikazan na državnoj televiziji.

U ime organizatora Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Medicinskog fakulteta Osijek i Hrvatskog liječničkog zbora sudionike su pozdravili dr. Oto Kraml,  prof. dr. sc. Silva Butković Soldo i već spomenuti prim Ivanišević.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

U stručnom dijelu  u dvije sekcije, neurološkoj i balneološkoj, bit će održana predavanja ili prezentirana znanstvena istraživanja na 20 tema od kojih su sedam pripremili pojedinci ili timovi zaposlenika Bolnice Lipik.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić