banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Oštrom kritikom struktura vlasti zbog nekorektnog odnosa prema antifašizmu što je, između ostaloga, vidljivo  po izostanku njihove osuda brojnih događanja usmjerenih protiv antifašizma, započele je izvješće o lanjskom radu Mirjana Bilopavlović, predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik skupštinu Udruge koja je održana jučer poslijepodne u pakračkoj gradskoj vijećnici.

Ona je istakla da se Drugi svjetski rat ne može svesti na Bleiburg kako to konstantno čine pojedinci koji sustavno izokreću domete i tekovine antifašizma, NOB-a i Josipa Broza Tita.

U djelo izvješća o lanjskom radu Udruge predsjednica je istaknula obilježavanje obljetnica iz drugog svjetskog rata na lokalnom, ali i širem području, održavanje spomenika  posvećenih NOB-u koje održava bez ozbiljnije podrške lokalnih vlasti, ali je istaknula i činjenicu da se u tom dijelu nešto mijenja jer Zavod za zaštitu spomenika kulture je pokrenuo aktivnosti da oni postanu javna kulturna dobra.

Udruga ima 54 člana, ali je problem njihova starost što ilustrira podatak  da je od lanjske skupštine umrlo osmero, rekla je Bilopavlović.

O financiranju je izvješće podnio blagajnik Tomo Jendrešić istakavši da je udruga lani prihodovala zajedno s prenesenim sredstvima 14.700 kuna, a potrošila 7.800 pri čemu je Županija pomogla s 3000, Grad Lipik s tisuću, a Grad Pakrac s 500 kuna, ali su naglasili da se u Grad Pakrac nisu javili na natječaj za dodjelu sredstava.

U ime Grada Pakraca skupštinu je pozdravio dogradonačelnik Goran Labus, i sam član Udruge,  koji im se zahvalio što održavaju tradiciju antifašizma i složio se s njima da se antifašizam neopravdano blati, ali ga u društvu ne može braniti udruga sa tako starim članstvom već ga među mladom populacijom može afirmirati samo jaka politička stranka lijeve orijentacije.  On je pozvao članove Udruge da se obrate gradskoj upravi ako im  treba logistička pomoć u održavanju spomenika NOB-a.

Kao gosti skupštini su prisustvovali udruge antifašista iz Požege, Novske, Daruvara, Lipovljana, te čelnici pakračkog SDP-a.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić