Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju od jučer ima 15 moderno opremljenih i namještenih  dvokrevetnih soba koja su unazad nekoliko mjeseci adaptirane  u jednom krilu  smještajnog objekta Fontane. Radi instalacija na svakom od tri etaže modernizirane su po pet soba pri čemu je obnovljeno, kako je to istaknuo ravnatelj Darko Kelemen,  „gotovo sve: od struje, vodovoda, podova, kupaonica, vrata, radijatora, do opreme novim i modernim namještajem požeškog Spin valisa. Vrijednost cijele investicije iznosi oko 1,1 milijun kuna, a sva sredstva su naša, vlastita. Već na godinu planiramo nastaviti s ovim radovima i opremiti i urediti još 9 soba“ poručio je ravnatelj  na jučerašnjoj svečanosti na kojoj su prisustvovali i dožupan Ferdinand Troha, gradonačelnik Vinko Kasana, dr. Stjepan Šarac, predsjednik Upravnog vijeća, dio zaposlenika.

Objašnjavajući potrebu za ovom investicijom Kelemen je istaknuo: “svjesni da za potpunu prilagođenost tržištu i novim trendovima trebamo  u obnovu ključnog objekta za zdravstveni turizam, a to je Fontana, uložiti najmanje 50 milijuna kuna, ciljano smo, uz ulaganje u obnovu, skupljali kapital kako bismo bili spremni financijski i u većem opsegu izvršiti radove na ovom objektu. Naime,  u ovaj objekt, iako hotelskog tipa, još  od 1979. nisu ulagana značajnija sredstva, osim najnužnije poslijeratne obnove. Tako je gotovo  sav namještaj  star skoro  40 godina, što dovoljno govori o niskoj smještajnoj kvaliteti.  Nažalost, unatoč solidnom vlastitom kapitalu, unatoč tome što smo u glavni projekt potpune obnove i dogradnje Fontane s bazenom uložili skoro 1,5 milijuna kuna, zbog raznih fiskalnih i financijskih propisa, nismo bili u mogućnosti dobiti kredit i isfinancirati obnovu Fontane iako smo dokazali da uredno možemo vraćati kreditne anuitete iz vlastitog poslovanja. Zbog toga smo se odlučili za  alternativni plan i vlastita, akumulirana sredstava utrošiti  kroz više manjih, ali jednako važnih projekata“.

Investiciju je pozdravio lipički gradonačelnik Vinko Kasana, ali naglasivši „ništa bez ljudi“ ističući ponovo da je kvalitetno osoblje i dalje ponajveća prepoznatljivost toplica. On je naglasio da su investicije jako potrebne lipičkom turizmu, naročito u nedostatne smještajne kapacitete  čija jezgra su toplice. Njegov cilj je da Lipik izgradnjom novog hotela te obnovom predratnih prepoznatljivosti kao što su Wandelban i Kursalon dosegne dnevno 500 noćenja. Radi toga gradske vlasti intenzivno obilaze gradove po Hrvatskoj  nastojeći izvući Lipik iz zaborava, a uskoro će, prema Kasaninim najavama krenuti  s marketinškim aktivnostima i u inozemstvo. Čestitajući vodstvu bolnice, Kasana je rekao da Lipik ima  svjetlu budućnost.

Dožupan Ferdinand Troha, uz pohvale bolničkom vodstvu se je prisjetio razdoblja od prije 8 godina i početka obnašanja svog mandata kada je, iako  ratom oštećen,  Lipik svejedno imao šarm. Danas je stanje puno drugačije, a osim predratnog šarma sada ima i privlačne sadržaje za goste u čemu prednjači upravo bolnica. „Županija je sve to vrijeme s ponosom pratila vaš rad i narastanje i uz takve rezultate uvijek ćete imati našu podršku“, poručio je dožupan Troha.

Otvaranje je uveličao glazbeni nastup Dine Josipovića, učenika Osnovne glazbene škole u Pakracu, u pratnji profesorice Teje Silađi.

Prvi pacijenti su već od jučer u novim sobama, a slijedeća bolnička investicija koja je u tijeku je uređenje dvorišta ispred Quele koje će biti dovršeno idućeg mjeseca.