banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Drago mi je da se družite na ovakav način. Neka se vidi naše prijateljstvo i sloga, poručio je rano poslijepodne na Omanovcu Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, i sam sudionik vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ otvarajući manifestaciju „Susret prijatelja – Bljesak 2017.“, središnje događanje 22-godišnjeg obilježavanja  „Bljeska“  koju organizira  Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i Grad Pakrac.

Sudionike, brojne braniteljske udruge iz desetak gradova sjeverozapadne Hrvatske, ali i Primorsko-goranske županije i Rijeke, u opuštenoj atmosferi  pozdravila je i gradonačelnica Anamarija Blažević istakavši da joj je čast i ponos u našem gradu ugostiti branitelje koji tako na malo drugačiji način  obilježavaju „Bljesak“. Ona je istaknula da joj je posebno drago što u tako neformalnom druženju branitelja sudjeluju i mlađe generacije  koje na taj način mogu iz prve ruke čuti istinu o događanjima prije 22 ili 25 godina, uobičajeno spomenuvši 22 osobe iz logora Bučje za čiju sudbinu još uvijek ne znamo i potrebu veće zastupljenosti Domovinskog rata, posebno događanja u Pakracu, u školskim udžbenicima.
Među braniteljima je posebno dobro pozdravljen Nikola Ivkanec, zapovjednik pakračke policijske postaje u vrijeme provođenja akcije „Bljesak“ 1.-4. svibnja 1995. godine čiji uspjeh, istaknuo je Ivkanec, zahvaljujemo hrabrosti, jedinstvu i domoljublju branitelja koju su tim vrlinama pobijedili surovog neprijatelja. Ivkanec je pozvao branitelje da se uvijek u tim prigodama sjete onih koji nisu među živima te podsjetio na prošlog tjedna umrlog svog zamjenika Ivu Panića.  „Ponosan sam i sretan što nas služi zdravlje da se možemo ovako okupiti i reći mladima istinu  o Domovinskom ratu. Nadam se da će te vrednote njegovati sve buduće Vlade RH“, rekao je Ivakanec.

Druženje branitelja potrajat će cijelo poslijepodne. Na pakračkoj kuglani je u tijeku natjecanje u kuglanju. Od 11 sati traje natjecanje u kuhanju čobanca, kao i  natjecanje u pikadu i visećoj kuglani.

Kako je ispred organizatora istakao Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge organizatora, pobjednici će dobiti diplome, a priznanja će primiti i zaslužni za dugogodišnje provođenje ove manifestacije. Prva je dodjela pakračkoj gradonačelnici, Ministarstvu hrvatskih branitelja i Dinku Tandari.

Program je nastavljen uz  ručak i Tamburaški sastav „Lipa“.

U sklopu obilježavanja „Bljeska“ 4. svibnja,  kada je 1995. godine Pakrac definitivno oslobođen ovom akcijom,  izaslanstva gradova i braniteljskih udruga su položili vijence za poginule branitelje na spomen obilježjima u Lipiku i Pakracu, a u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije je služena sveta misa za poginule branitelje.

Tijekom prethodnog tjedna održane su tradicionalne sportske manifestacije nazvane po ovoj vojno-redarstvenoj akciji: kuglački turnir, motocross utrka, ribolovni kup i moto karavana, a danas na Omanovcu i turnir u streličarstvu.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić