Iako je do završetka roka za kandidiranje preostalo još samo tri dana u Gradsko izborno povjerenstvo do jutros još nije stigla niti jedna pojedinačna kandidatura za dužnosti gradonačelnika i zamjenika, odnosno zamjenika gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine i liste za gradsko vijeće, potvrdio nam je Tomislav Petrač, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Pakrac.

Očekujući kandidature GIP radi danas do 16, sutra do 20 i prekosutra do 24 sata kada završava kandidacijski postupak.

Liste i kandidate će biti službeno objavljeni u petak na našem portalu i u subotu u tiskanom izdanju Pakračko lista.

Preko tiskovnih konferencija za gradonačelnika Pakraca kandidature su najavili HDZ i SDP. Neslužbeno drugih najava i nema. Osim ove dvije stranke, govori se neslužbeno o mogućnosti da se do kraja kandidacijskog roka pojavi još pet lista, dakle ukupno sedam. Ostvare li se sve te najave još uvijek će biti dvije liste manje nego prije četiri godine.  Također će po svemu sudeći biti manje i kandidata za gradonačelnika jer su  na prošlim izborima bila četvorica. Ostane li samo ovo dvoje kandidata, pakrački izbori završit će u prvom krugu.

Popisi birača

Od ostalih pripremnih aktivnosti birači do 10. svibnja putem internet stranice  Ministarstva uprave ili na ulaznom šalteru u zgradi pakračke „općine“ mogu provjeriti ili promijeniti svoj status birača (adresa, nacionalnost i slično). Na prošlim lokalnim izborima 2013. godine na popisu birača nalazilo se je u Gradu Pakracu 8452 građanina od kojih je 3821 (45,21 posto) konzumirao svoje biračko pravo  No od tada MUP je sustavno provodio Zakon o prebivalištu „čisteći“ fiktivne prijave prebivanja pa smo lani u runu na saborskim izborima u popisu birača imali 7712 građana. Kako je ta aktivnost nastavljena za očekivati je da će broj građana  s biračkim pravom na području garda Pakraca biti dalje umanjen za oko 200 birača.

Do 5. svibnja će biti poznata biračka mjesta, a za očekivati je da ćemo 21. svibnja na standardna 23 birališta. Do 8. svibnja će GIP odrediti sastave biračkih odbora koje će provoditi izbore na biračkim mjestima.