Pred završetkom je projekt modernizacije stambenih zgrada iz programa energetske učinkovitosti  u Ulici Andrije Hebranga na kućnim brojevima 2 i 4 koji je započeo prošle jeseni. Izvođači radova tvrtka Trimprojekt i obrt Visković ovih dana skidaju građevinsku skelu i čiste okoliš.

To su prve dvije stambene zgrade čija modernizacija se dijelom financira novcima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na obadvije zgrada je promijenjena sva vanjska stolarija i postavljena fasada sa svim izolacijskim svojstvima kako to zahtjeva program energetske učinkovitost. Stanari su dodatno sami na obadvije zgrade financirali zamjenu krova.

Obnova „dvojke“ prema procjenama, jer konačni troškovnik još nije završen, će koštati oko 2,15 milijuna kuna pri čemu Fond financira 1,4 milijuna kuna, a ostalo stanari kreditnim sredstvima koje će vraćati narednih pet godina. Kako je riječ o 22 stana, svaki vlasnik će sudjelovati u modernizaciji s prosječno oko 27.000 kuna, rekao nam je Zdravko Vostri, direktor Komunalca koji je kao upravitelj zgrada i voditelj projekta.

Financijski gotovo identični su podaci i za „četvorku“ s tim da je tamo 20 stanova pa će i učešće stanara po stanu biti nešto veće, oko 30.000 kuna.

Što se tiče nastavka projekta energetske učinkovitosti u Fondu je na čekanju rezultata natječaja koji je završio u siječnju još 21 pakračka stambena zgrada, a Fond ima obvezu o rezultatima izvijestiti do kraja svibnja.