banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Župan Alojz Tomašević je jutros proglasio elementarnu nepogodu za područje cijele Požeško-slavonske županije uzrokovanu velikim štetama na poljoprivredi nastalom uslijed mraza i hladnoća u razdoblju od 20. do 23. travnja.

Prijava štete  podnose se Povjerenstvu za procjenu od elementarne nepogode u gradskoj upravi Pakraca, svaki radni dan od 7 do 15 sati zaključno s petkom 5. svibnja.

Radi prijave štete potrebno je priložiti važeći dokument kojim prijavitelj dokazuje da vlasnik ili korisnik imovine za koju prijavljuje štetu, kopiju osobne iskaznice i kopiju kartice žiro-računa. Za dodatne informacije građani se mogu obratiti Adrijana Pepić, stručnoj suradnici u odsjeku za gospodarstvo, proračun i financije Grada Pakraca (411-080 ili mailom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ).

Gradska uprava Pakraca podnijela je 25. travnja zahtjev prema Županiji za proglašenje elementarne nepogode nakon što je u gradsku upravu stiglo više prijava voćara zbog nastale štete na usjevima i nasadima. Prema pristiglim preliminarnim prijavama šteta je prisutna na nasadima jabuka, lješnjaka i vinove loze na području Pakraca, Prekopakre i Kusonja, rekla nam je A. Pepić.

U razgovoru s poljoprivrednicima doznali smo da je do sada primjetljiva šteta, ovisno o mikrogeografskom položaju,  neujednačena na svim pakračkim područjima, a prave razmjeri bit će poznati za nekoliko dana dok se pojedine kulture ne oporave ili otpadnu cvjetovi i plodovi.  Također doznajemo,  primjenom špriciva i drugih metoda, voćari su uvelike sami smanjili štetu.

Za ratarske kulture  za prave razmjere štete treba pričekati još nekoliko dana, rekao nam je Željko Viboh direktor „Poljoprivrede“ Lipik. To se posebno odnosi na uljanu repicu koju je mraz zahvatio u cvatu, dok je tek proklijala šećerna repa prošlotjednu hladnoću dobro podnijela.

Velike količine prošlotjednih oborina zaustavila je na nekoliko dana proljetnu sjetvu. No, kako kaže Viboh, kod njih to nije problem jer su bili u rokovima i sjetva je nastavljena već početkom ovog tjedna. Zahvaljujući palom snijegu i kiši njen nastavak odvija se u znatno boljim vlažnim uvjetima, a vlaga je dobro došla i ozimim kulturama koje se za sada dobro drže.

I lani u travnju, u noći na 26. jaki mraz i niske temperature su nanijeli štete poljoprivrednicima, prvenstveno voćarima, ovog kraja.  Tada su oni na području Grada Pakraca prijavili štetu u iznosu od 1,7 milijuna kuna, ali do danas nisu dobili od države niti ikoga drugog niti kune obeštećenja.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić