Željko Samardžija, umirovljeni brigadir HV bit će SDP-ov kandidat za župana Požeško-slavonske županije. Kandidati za njegove zamjenike su Bruno Horvat za gospodarstvo, odnosno diplomirana medicinska sestra Ljerka Švajghart iz Pakraca za društvene djelatnosti, objavljeno je jučer poslijepodne na tiskovnoj konferenciji koju je sazvao pakrački SDP.

Čelnici pakračkog SDP-a Zoran Krejči i Dragan Marin, ujedno kandidati na predstojećim izborima za pakračkog gradonačelnika i njegovog zamjenika, istaknuli su da je to ujedno i prvo javno predstavljanje SDP-ovih kandidata za čelne županijske dužnosti, ali još više da im je drago da nakon puno godina netko iz Pakraca kandidiran za neku od tih značajnih dužnosti.

SDP će na županijske izbore samostalno i s pojedinačnim kandidatima i s listom za županijsku skupštinu bez ikakvih predizbornih dogovora, ali su spremni za suradnju nakon izbora sa svima.

Predstavljajući se Samardžija je istaknuo da je hrvatski branitelj koji je obnašao niz zapovjednih dužnosti u ratnim požeškim vojnim postrojbama. Nakon toga je kao aktivni časnik radio u sustavu HV i MORH-a, a posljednja dužnost prije umirovljenje mu je bila vojni izaslanik RH U Velikoj Britaniji i Irskoj. Tijekom službe je stekao puno iskustva rada u sustavu državne uprave što smatra bitnim za obnašanje dužnosti župana. Po zanimanju je diplomirani inženjer sigurnosti, oženjen, otac troje djece.

Bruno Horvat je završio stručni studij ekonomije u Požegi. Bio je obrtnik, direktor Turističke zajednice Požege, sada je kao regionalni koordinator zaposlenih Hrvatske lutrije. Aktivan je u požeškom nogometnom, teniskom i gimnastičkom klubu te kulturno-umjetničkom društvu.

Diplomirana medicinska sestra Ljerka Švajghart je rođena Pakračanaka i današnja njena stanovnica, majka četiri sina, 20 godina radi u sustavu zdravstva, sada kao pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo.

Upitani što bi mijenjali u odnosu na sadašnju županijsku vlast, Samardžija je naglasio transparentnost  rada županijskih službi koju bi postigao prvenstveno kvalitetnom internetskom stranicom, što sada nije slučaj, na kojoj bi jasno prezentirali informacije o trošenje sredstava županijskog proračuna kako bi građani imali informacije i temeljom toga mogućnosti kritike i iznošenje prijedloga o poboljšanju rada. Samardžija ističe da je kroz vojni sustav naučio cijeniti rad, ali tek kada je posao odrađen do kraja i postignut zacrtani cilj.

Smatra da nisu dovoljno iskorištena mogućnosti koje pružaju fondovi EU i da u tom pogledu treba jednako posvetiti pažnju i najmanjim projektima kao i onim velikim, sve u cilju zapošljavanja.

Samu činjenicu da je prvo službeno predstavljanje kao kandidata imao u Pakracu, naglašava i kao pokazatelj kakav bi imao odnos prema tom dijelu županije.