Karavana od četrdesetak motociklista jučer je posjetila Pakrac u sklopu projekta „26. krunica za 26. godina“ koji se provodi povodom osnivanja 4. Gardijske brigade Split. U čast poginulim braniteljima,  branitelji motoristi u višednevnom programu obilaze mjesta stradavanja širom Hrvatske krenuvši od Splita sve do Vukovara. Spajavši krajnji jug i istok Hrvatske uz molitvu polažu 26 krunica, a ove je godine, već tradicionalno, u obilježavanje uključen i Pakrac.  Na 19. po redu lokaciji motociklisti su na RKT groblju kod centralnog spomenika održali molitvu devetnaeste krunice i poklonili se poginulim braniteljima.

Uz domaćine i kolege MK „Vitezovi tame“ iz Pakraca, goste je pozdravila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević: „Drago mi je što smo jedna od važnih lokacija na vašoj ruti odavanja počasti svima onima koji su dali živote za našu Domovinu. Mi Pakračani smo to zaslužili ponajviše iz razloga što je, među više od 300 branitelja iz cijele Hrvatske, s pakračkog i lipičkog područja ovdje poginulo 126 domaćih ljudi. Vaš dolazak samo je pokazao koliko cijenite i uvažavate našu žrtvu u stvaranju Domovine.“

„Ovom gestom smo ispravili nepravdu što Pakrac od samog početka nije bio uvršten u naš kalendar i raspored. Nakon uspostavljene suradnje s „vitezovima“ prije dvije godine – sad ste ovdje gdje i zaslužujete biti. Krunica simbolizira nas branitelje jer smo branili domovinu s njom oko vrata, a ideja je - koliko godina brigade, toliko krunica polažemo na spomenike. Žalosti činjenica što spomenika diljem Hrvatske ima previše…“, rekao je Zlatko Borojević, predsjednik MK 4. Gardijske brigade.

Motociklisti su potom posjetili pakrački Muzej vojne i ratne povijesti gdje su ih pozdravili Jelena Hihlik, ravnateljica Gradskog muzeja Pakrac prezentiravši im kratku povijest Pakraca i Mario Tušek, voditelj pakračkog MVRP, koji je motoristima predstavio bogatu arhivsku građu.

U pratnji delegacije pakračkih „Vitezova tame“ Borojević je u Muzeju VRP na unaprijed predviđenom mjestu svečano položio 19. krunicu izrađenu od kamena i za ovu priliku posebno posvećenu Međugorju.