Prisvajanje novca kojeg je u ladici bankomata netko (obično korisnik prije vas) zaboravio uzeti je krivično djelo i tako pronađen novac treba proslijediti policiji.

U više navrata su nam se obratili čitatelji s pitanjem što se može učiniti u cilju povrata novca kojeg su nakon uredno odrađenog postupka na bankomatu  zaboravili uzeti iz pretinca. Pomoć za informacije zatražili smo u policiji pitajući ih da li je prisvajanje tako zatečenog novca kazneno ili prekršajno djelo, goni li se po službenoj dužnosti ili privatnom tužbom, ima li policija pravo da radi pronalaska počinitelja pregledati vide zapis s kamera pokraj bankomata, ali i što je činiti poštenom nalazniku koji tako nađen novac želi vratiti?

Iz Policijske uprave Požeško-slavonske su nam odgovorili: „u konkretnom slučaju se radi o kaznenom djelu „Utaja“ iz članka 232. stavak 2. Kaznenog zakona.

Progon navedenog kaznenog djela poduzima se po privatnoj tužbi osim ako vrijednost utajene stvari ili imovinskog prava prelazi 60.000 kuna.

Policija će  u cilju identifikacije počinitelja poduzeti mjere i radnje sukladno važećim zakonskim propisima kako bi se utvrdio identitet počinitelja, a u slučaju utvrđivanja identiteta radi podnošenja privatne tužbe podaci počinitelja se ustupaju oštećenome, a ako se radi o velikoj vrijednosti, tj. kaznenom djelu iz čl.232.st.3. Kaznenog zakona, policija će progon pokrenuti po službenoj dužnosti. Ukoliko je počinitelj tog  kaznenog djela za koje se progon pokreće privatnom tužbom počinila maloljetna osoba, oštećenome se u tom slučaju ne ustupaju podaci nego policija sačinjava Posebno izvješće (opće) nadležnom Državnom odvjetništvu, kao i izvješće nadležnom Centru za socijalnu skrb.

Pošteni nalaznik o pronalasku novca treba što prije izvijestiti najbližu Policijsku postaju radi obavljanja primopredaje pronađenog novca“, kaže se u priopćenju Policije.

Istoga dana, 19. travnja upit smo poslali i u banku koja ima u Pakracu svoju ispostavu. Pitali smo ih može li građanin doći u banku i pogledati snimku video kamere da utvrdi tko je nakon njega došao na bankomat kao i  što je činiti poštenom nalazniku kada na bankomatu nađe novac koji je netko zaboravio? Nažalost odgovor do danas nismo dobili.