Upravo smo došli sa skupštine HVIDR-gdje smo odali priznanje ljudima koji su 1991. godine branili Hrvatsku. Danas vodimo drugačije bitke, za ekonomski prosperitet i upravo ste vi ti od kojih očekujemo da na tom polju  bude što više prisutni i stoga smo spremni s konkretnim mjerama podržati obrtništvo. Konkretno sve benifite  koji imaju stanovnici naše poduzetničke zone „iznijeli“ smo i zvan nje kao što je plaćanje  25 KW angažirane električne energije, sufinanciranje najamnine, sufinanciranje s 25 tisuća ili 50 posto kupovinu novog stroja. Svakog novozaposlenog ranika sufinancirat ćemo s 10.000 kuna na godišnjoj razni, odnosno 12.000 kada je u pitanju poduzetnica. Na raspolaganju vam je   besplatnu izradu programa u Lipičkoj razvojnoj agenciji, rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana na skupštini Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika što je sinoć održana na Omanovcu.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je podsjetila da je Pakrac obrtnički grad i želju gradskih vlasti da se ta tradicija nastavi. Radi toga će i Pakrac od 2018. godine uvesti razne stimulativne mjere za razvoj obrtništva. Koje konkretno, definirat će se tijekom ljeta na zajedničkom sastanku Udruženja i gradskih vlasti, rekla je gradonačelnica.

Obadva gradska čelnika su istaknula dobru suradnju s Udruženjem i zahvalila im na sudjelovanju u gradskim manifestacijama.

Porastao broj obrta

Podnoseći izvješće o radu u 2016. godini,  Davor Lepka, predsjednik Udruženja,  je istako da su na kraju 2015. godine imali u Udruženju 145 obrta, a na kraju lanjske godine 148 što je ocijenio odličnim rezultatom s obzirom na trend inozemnih migracija. Istakao je cehove kao najznačajniji segment rada kroz koje obrtnici imaju mogućnost stručnih edukacija i dogovora oko zajedničkih nastupa radi čega surađuju s hrvatskom i županijskom obrtničkom komorom.

Od ostalih aktivnosti naglasio je cijeli niz manifestacija  u kojima su obrtnici lani sudjelovali kao organizatori i suorganizatori na području obadva domicilna grada, ali i u Garešnici, Požegi, te obrtničkim igrama.

Kao značajan segment lanjskog rada Lepka je istaknuo i dobrovoljne radne akcije na uređenju doma obrtnika u Tomislavovoj ulici u Pakracu koji su trajali cijele godine, o čemu je detaljno izvijestio Kazimir Martinović, voditelj radne grupe za uređenje doma. Prema njegovom izvješću u obnovi doma su radom ili materijalom na više akcije sudjelovali brojni pakrački i lipički obrtnici radi čega su izvedeni značajni zidarski radovi, u potpunosti je postavljena nova stolarija i objekt pripremljen za postavljanje svih vrsta instalacija.

Blagajničko izvješće je podnijela tajnica (od lani volonterska dužnost) Vera Pečanić. Obrtnici su lani od članarina, komorskog doprinosa i doprinosa POK-a prihodovali 61.000 kuna te još 40.000 kuna od donacija strukovnih  komora i drugih udruženja namijenjenih obnovi obrtničkog doma. Istovremeno su imali 44.000 kuna različitih materijalnih troškova, a iskazana relativno velika razlika između prihoda i rashoda je „kalendarska“ jer  posao s naručenom i ugrađenom stolarijom je bio završen i plaćen početkom ove godine.

Poslovanje je potvrdio u ime Nadzornog odbora i Vladimir Tessari tako da su sva izvješća prihvaćena bez rasprave i jednoglasno, kao što su  jednoglasno prihvaćene i manje kadrovske promjene u upravnim tijelima prema kojima je Robert Ružička postao član Nadzornog odbora, a Miroslav Delač Upravnog zamijenivši starije članove.