Na čelu pakračke HVIDRA-e naredne četiri godine bit će dosadašnji predsjednik Stipe Hodak, dok će dopredsjednik biti Marijan Štimac, odlučeno je na 25. po redu Skupštini održanoj 21. travnja u pakračkoj gradskoj vijećnici uz prisustvo sedamdesetak članova i uzvanika.

Skupštinu je otvorio upravo Hodak izvještajem o radu u protekloj godini kroz koji je vidljivo da su predstavnici pakračke HVIDR-e sudjelovali u svim obilježavanjima obljetnica stradavanja u Domovinskom ratu na području Pakraca i Lipika, ali i u drugim krajevima Hrvatske.  Temeljem višegodišnje uspješne suradnje nerijetko su bili gosti ostalim ograncima HVIDR-e u Hrvatskoj, dok su s druge strane domaćinstvo uzvraćali prilikom obljetnica koje su organizirali u Pakracu. Primjerice, obilježavanje akcije „Alfa 91“ u spomen na 36 poginulih hrvatskih branitelja ili pak tradicionalnog pohoda „Fokinom stazom“ i prigodnim maratonom na kojem su uz naše sudjelovali i branitelji iz Bjelovara i Križevaca.

25 godina HVIDR-e

Hodak se u posebnom izvješću s ponosom osvrnuo na 25 godina rada te podsjetio da je HVIDR-a osnovana u listopadu 1992. godine nakon povratka u Pakrac većeg broja ranjenih branitelja, koji su se nalazili na liječenju ili rehabilitaciji diljem Hrvatske. Inicijativni odbor činili su Stipe Hodak, Mario Hunjak, Josip Karpišek, pok. Tomislav Klobučar, Marino Luksetić, Damir Marošević, Janko Matijašević, Darko Mercluft, Tomislav Nemet i Željko Zilli, sve teži invalidi Domovinskog rata, a zapisnik je vodio Vladimir Marošević. Prvi predsjednik HVIDR-e Pakrac bio je Janko Matijašević.

Nakon Matijaševića HVIDR-om su upravljali Željko Brdar, Ivan Šubert. Predsjedavanje 1994. godine preuzima Marko Martinelli u čijem je mandatu u cijelosti obnovljen objekt i uspostavljen rad Kluba. Za njegova mandata se započelo i s radovima na izgradnji centralnog Spomen – obilježja.

Osim toga pakračka HVIDR-a je sve aktivnija i u društvenom životu grada pa su u sportskom dijelu poznati i priznati po tome što su 1997. godine pokrenuli ljetni pakrački malonogometni turnir i organizirali ga dvanaeast godina u nizu.

U mandatu Zvonimira Milera 2001. godine izgrađeno je novo dječje igralište na lokaciji „Jug“ u Pakracu, a organiziran je i humanitarni malonogometni turnir čija su sredstva bila namijenjena kupovini mamografa za potrebe Bolnice Pakrac, a vlastitim sredstvima HVIDR-a je pomogla i u opremanju Odjela pedijatrije u našoj Bolnici.

Stipan Grgić, koji je za predsjednika izabran početkom 2005. godine, je u suradnji s bivšim gradonačelnikom Pakraca Davorom Huškom započeo obnovu tadašnjeg objekta koji je prenamijenjen za sadašnji Dom hrvatskih branitelja. Značajne zasluge u obnovi objekta te opremanju Hodak pridaje i tadašnjoj ministrici i potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor.

Od 2009. godine do danas HVIDR-u vodi Stipe Hodak koji  na kraju presjeka 25 godina rada nije zaboravio zahvaliti svim članovima na suradnji, a posebnu zahvalu uputio je dosadašnjim gradonačelnicima Pakraca Vladimiru Delaču, Damiru Špančiću, Davoru Huški te sadašnjoj gradonačelnici Anamariji Blažević kao i svim županima Požeško - slavonske županije počevši od Ante Bagarića do sadašnjeg umirovljenog generala HV-a Alojza Tomaševića.

Izvještajni dio sjednice zamijenio je onaj izborni gdje je sve proteklo glatko i jednoglasno obzirom da za mjesto predsjednika Stipe Hodak nije imao protukandidata, kao niti Marijan Štimac koji je na mjestu dopredsjednika zamijenio dosadašnjeg vrijednog člana Darija Maroševića. U županijskoj zajednici HVIDR-e pakračke će interese, kao i do sada, zastupati Stipan Grgić.

O financijama je izvijestio Slavko Šoštarić i projicirao blagajnu za 2016. godinu gdje se prihodovalo nešto manje od 104 tisuće kuna, a rashodovalo desetak tisuća kuna više.

Skupštini su prisustvovali i čelnici Pakraca i Lipika, Anamarija Blažević i Vinko Kasana koji su pohvalili rad Udruge, pozdravili novoizabrano vodstvo i izrazili zadovoljstvo što promjena na čelu Udruge nema, jer je dosadašnji rad pokazao da HVIDR-a Pakrac u Hodaku ima pravog čovjeka i  kvalitetnog predsjednika, a kad su rezultati dobri jasno je da nema smisla po svaku cijenu nešto mijenjati.