Zakašnjeli zimski vremenski uvjeti koji su sinoć došli na naše područje najviše straha izaziva kod voćara. Kako nam je rekao Drago Skalnik, voćni cvjetovi, ali i plodovi veličine lješnjaka koji su prisutni na kajsijama i breskvama su sada vlažni i ako se ostvare prognoza da će noćas temperatura otići u minus, mogli bi doći do njihovog smrzavanja što bi moglo ostaviti katastrofalne posljedice, slične lanjskima kada je 26. travnja mraz i izuzetno niske temperature  kod većine voćara gotovo u potpunosti obrao urod. Najgore je, kaže Skalnik, što su voćari nemoćni, odnosno ne postoji preventiva kojim bi umanjili štetu već se mogu samo nadati da  temperature zraka neće otići u minus. Posljedice ovog povratka zime voćari će saznati za nekoliko dana kada prođe hladni val i kada bi voće trebalo nastaviti uobičajene vegetativne aktivnosti za ovo doba godine.

U strahu su i ratari. Vlaga je bila potrebna kako za ozime kulture tako i za ovoproljetnu sjetvu. No ne pogoduju im ovako niske temperature i hladan vjetar, a najugroženije je uljana repica koja je u cvatu te proljetos zasađena šećerna repa koja je isklijala.   Niske temperature ne pašu niti jesenas zasijanim žitaricama, kaže Željko Viboh, direktor „Poljoprivrede“ Lipik. Kao i kod voćara i ratari će znati učinak ove vremenske nepogode nekoliko dana nakon što prođe ovaj hladni val.

U „Poljoprivredi“ je sjetva prekinuta. No, kako su s njom počeli rano, već je zasijano polovina predviđenih površina pa ovaj prekid od nekoliko dana nije problem.

Pakračka nadcestarija sinoć je morala ponovo pokrenuti zimsku službu. Kako nam je rekao njen voditelj Zdravko Svjetličić ralica je sinoć čistila na Bučju gdje su izmjerili 15 do 20 centimetara snijega, kako to pokazuje i fotografija koju nam je poslao čitatelj snimljenu jutros u zaseoku Veliki Budući,  a morali su ponovo to područje proći i danas prijepodne. Prema  njihovoj prognostičkoj službi noćas su moguće mjestimično temperature i do -2 stupnja Celzijusa što bi za posljedice moglo imati mjestimične poledice pa će ceste biti „posoljene“.

Zimsku službu je morao djelomično  pokrenuti i gradski komunalni pogon pa je jutros bager otišao čistiti nerazvrstane ceste koje služe za prometnu komunikaciju mještanima psunjskih i papučkih zaseoka, rekla nam je Marija Čar, voditeljica odsjeka za stambene i komunalne poslove Grada Pakraca.

Kako nas je jutros izvijestio Županijski centar 112 zimski vremenski uvjeti u travnju nisu prouzročili veće poteškoće u prometu niti u opskrbi energentima i vodom i osim zbog redovnih poslova održavanja sva komunalna infrastruktura funkcionira normalno.  No to se ne može reći i za pakračku tržnicu koje danas gotovo da nije niti bilo.