Vlada RH je prošlog tjedna raspisala lokalne izbore koji će se održati 21. svibnja.

Državno izborno povjerenstvo je raspisalo kalendar aktivnosti iz kojeg proizlazi da službene radnje započinju 21. travnja. Tada ćemo kao prvu aktivnost saznati sastav gradskih izbornih povjerenstva koja će biti zadužena za provođenje svih izbornih aktivnosti i radnji na lokalnoj razini. To će ujedno biti i dan kada službeno započinje rok za zaprimanje kandidacijskih lista i kandidatura u nadležnim izbornim povjerenstvima koje će se zaprimati do ponoći 4. svibnja.

Nakon toga izborna povjerenstva imaju rok od 48 sati za objavu pravovaljano predloženih kandidacijskih i zbirnih lista.

Svi obrasci za postupak kandidiranja bit će dostupni na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva i u prodavaonicama Narodnih novina počevši od 21. travnja.

Na području Grada Pakraca izbori će se provoditi kroz četiri  glasačka listića i isto toliko biračkih kutija za sve birače, odnosno dvije dodatne za birače srpske nacionalne manjine:  za liste za gradsko vijeće i županijsku skupštinu (dvije kutije), gradonačelnika i njegovog zamjenika (1 kutija), župana i njegove zamjenike (jedna kutija), a birači srpske nacionalne manjine dodatno će birati zamjenika gradonačelnika iz redova svoje manjine, odnosno zamjenika župana iz redova svoje manjine.

Pravo na predlaganje kandidacijskih lista za gradska vijeća, odnosno pojedinačnih kandidata za gradonačelnike i njegove zamjenike imaju političke stranke, odnosno grupe birača, takozvane nezavisne liste odnosno nezavisne kandidate.   Za gradove veličine od 5 do 10 tisuća stanovnika za listu je potrebno sakupiti 180 potpisa, odnosno 250 potpisa za gradonačelnika. Na obrasce za prikupljanje potpisa birača, potpis mogu dati samo birači koji imaju prebivalište u jedinici u kojoj se provode izbori pri čemu jedan birač može podržati potpisom više kandidata/lista.

Na listi, bilo stranačkoj ili nezavisnoj, mora biti najmanje 40 posto žena što znači da lista za Gradsko vijeće Pakraca mora imati najmanje 6 žene. Lista s manje žena od tog broja je pravovaljana, ali nositelj kandidature plaća visoku financijsku kaznu.

Za razliku od posljednjih lokalnih izbora 2013. godine na ovima pravo birati i biti biran, osim hrvatskih državljana, imaju i državljani zemalja Europske unije ako imaju prijavljeno prebivalište na području Grada Pakraca.