Gradonačelnica Anamarija Blažević održala je danas sastanak s predstavnicima vjerskih zajednica pakračkog područja na kojem se razgovaralo o financiranju zajednica iz gradskog proračuna, između ostalog i glede kapitalnih investicija u sakralne objekte, kao i o mogućnosti pružanja pomoći potrebitim vjernicima u predblagdanskom periodu. Iz gradskog se proračuna pomažu Rimokatoličke župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu, Svetog Ivana Krstitelja u Badljevini i Svete Magdalene u Donjoj Obriježi, Srpska pravoslavna crkva – općina Pakrac i Kusonje te Baptistička crkva Pakrac, a ispred tih vjerskih zajednica sastanku su nazočili župnik Matija Juraković, paroh Đorđe Teodorović i pastor Mirče Manavski.

Pored toga, predstavnici su iznijeli neke od planova koje žele provesti u djelo još ove godine. Ti se planovi tiču radova na oltarima sv. Josipa i sv. Antuna  (RKT župa UBDM) za kojega se planira kandidatura za obnovu kako bi se došlo do početnih sredstava koja bi omogućila upuštanje u restauraciju, rekao je župnik Juraković. Prema riječima paroha Teodorovića, SPC planira uređenje crkvi u Dragoviću i Kusonjima, kao i Sabornog hrama Svete Trojice i Vladičanskog dvora u Pakracu koji se obnavljaju sredstvima Ministarstva kulture s obzirom da je riječ o zaštićenim objektima. Pastor Manavski kao neke od važnijih planova za ovu godinu ističe uređenje etaže iznad crkve za potrebe svojim vjernika, ali i dvorište iza crkve koje ovakvo uslijed lošeg vremena stvara problem s otjecanjem vode.

Plan proračuna za 2017. godinu predviđa donacije pakračkim vjerskim zajednicama u rangu prošlogodišnjih pa je tako za osnovne aktivnosti zajednica namijenjeno 39.000 kuna, a za kapitalne investicije 50.000 kuna, rekla je gradonačelnica Blažević pritom se osvrnuvši na dobru komunikaciju i odnose sa svim vjerskim zajednicama našeg područja.  Također, spomenula je kako joj je u planu sastati se barem jednom godišnje s pakračkim vjerskim predstavnicima kako bi se tom prilikom moglo raspraviti o potrebama župljana, uređenju objekata i svemu što bi za zajednicu bilo korisno te je dodala kako stoji na raspolaganju za svaki oblik suradnje. Predstavnici su zahvalili na dosadašnjoj dobroj volji, suradnji i podršci koju im Grad Pakrac redovito pruža ne samo financijski već i u vidu košnje trave, održavanja okoliša i obavljanja sitnih radova.