banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

Jučer je započela proljetna sjetva na poljima lipičke „Poljoprivrede“, a u nju će krenuti s dijelom nove mehanizacije.  Najveći ratarski proizvođač ovog kraja je kupio traktor John Deere snage 230 konja te tri specijalizirana stroja: prskalicu, rasipač i polivalentni stroj za reduciranu obradu tla. Vrijednost ovog novog strojnog parka je milijun i pol kuna koji je za sada platila „Poljoprivreda“, a očekuju povrat 70 posto sredstava iz fondova EU kroz Program ruralnog razvoja, mjere 1.4 za što su natječajem  dobili zeleno svjetlo.

„Poljoprivreda“ Lipik je već ranije ovog proljeća svojim sredstvima kupila dodatni berač za kamilicu vrijedan 60.000 kuna, kao i još jednu sušaru za kamilicu vrijednu 140.000 kuna. Naime ove godine obrađuju 60 hektara kamilica, odnosno dvostruko više nego lani te im sadašnji strojni park za obradu ove kulture nije bio dostatan.

U sjetvi koja je krenula upravo danas plan je ovog proljeća zasijati 200 hektara kukuruza i isto toliko soje. Već ranije ovog proljeća su zasijali 60 hektara šećerne repe  Jesenas je zasijano 200 hektara uljane repice, 150 hektara ječma, 70 hektara pšenice, 28 hektara uljne tikve i već spomenutih 60 hektara kamilice, tako da i ove godine obrađuju za njih uobičajenih nešto manje od tisuću hektara zemlje, uz tov također uobičajenih 120 junica. Sve to postiže se s trenutnih 27 zaposlenika.

Željko Viboh ističe da je što se vremenskih uvjeta tiče ovog trenutka problem suša i poljoprivrednicima bi kiša trebala kako za radove na sjetvi tako i ozimim usjevima.

Plan povećati otkup

U „Poljoprivredi“ je u planu u ovoj godini značajno povećati otkup poljoprivrednih viškova drugih proizvođača. Silos u Dobrovcu je kapaciteta 16.000 tona usjeva, odnosno raspolažu s deset komora kapaciteta  1600 tona od čega im je trećina potrebna za vlastitu proizvodnju, dok ostalo planiraju popunjavati otkupom. Tako će ove godine od zainteresiranih proizvođača otkupljivati pšenicu, zob, soju, kukuruz, i uljanu repicu, a kao posebnu pogodnost nude  plaćanje u roku od 24 sata od ispostave fakture dobavljača.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić