U nedjelju smo na našem portalu objavili intervju s turističkim radnikom mr. sc. Davorom Njirićem u kojem je on ukazao na nelogičnosti zakonskih rješenje za obnovu objekata kulturne baštine uz pomoć sredstava fondova EU, konkretno lipičkog Kursalona, Wandelbana i ergele.

Kako se dio ocijenjenih nelogičnosti odnosilo na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, zamolili smo za komentar Davora Hušku, pomoćnika ministrice u tom ministarstvu.

Odgovor objavljujemo u cijelosti:

„Uvjeti korištenja EU fondova  u razdoblju 2014.-2020. godina su definirani i male su mogućnosti izmjene, ali uz ponovnu suglasnost Europske komisije – gotovo nemoguća misija. Sve što je neprovedivo i loše ispregovarano promijenit će se u novoj financijskoj perspektivi nakon 2020. godine a programiranje započinje već iduće godine.

Konkretno što se spomenutih objekata kulturne baštine u Lipiku tiče, podsjećam da je prije par mjeseci Ergela Lipik (odnosno Poljoprivreda Lipik) potpisala ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i koristi sredstva iz fonda za obnovu kulturne baštine za pripremu projekta obnove i stavljanja u funkciju turističke ponude cijelog prostora Ergele Lipik.

Što se tiče obnove Kusalona s pripadajućim sadržajima i okruženjem njegova kandidatura nije prošla na prvom natječaju za „Kulturnu baštinu“ ali nakon usklađivanja s uvjetima natječaja ima velike šanse za prolazak na slijedećem natječaju koji će biti raspisan krajem ove godine“, kaže Huška u svom odgovoru.