Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravila je nenajavljeno  jutros u Pakracu u koji je došla na proputovanju do Požege gdje će se danas sastati međudržavno Povjerenstvo za povrat kulturnih dobara. Ona se je u Vladikinom dvoru sastala bez prisutnosti novinara sa slavonski episkopom Jovanom, te pakračkim dogradonačelnikom Goranom Labusom.

Po završetku sastanka tražili smo izjave njihovih sudionika.

Ministrica kulture  Nina Obuljen Koržinek nam je rekla: „Još uvijek postoji jedan broj umjetnina koji se nakon Domovinskog rata  nije vraćen u Hrvatsku, a dio toga će biti vraćen u manastire i druge crkvene prostore na području Požeško-slavonske županije.  Idući na sastanak u Požegu prošli smo kroz Pakrac da vidimo kako ovdje napreduju radovi gdje će se vratiti jedna dio knjižnice, a postoje planovi i za muzej. Zadovoljna sam onim što sam vidjela jer je to zajednički napor hrvatske Vlade i Vlade Srbije i kada prostor bude završen bit će to važno središte i za grad Pakrac, ali i za cijeli ovaj dio Slavonije. Ono što smo u ovoj godini predvidjeli natječajem će biti realiziran. Bilo bi svima draže da imamo veća sredstva i da to ide brže. Sada će krenuti i obnova fasade, a za   Pakrac je važno  da taj dio u središtu grada bude što prije obnovljen“, izjavila nam je ministrica.

Vladika Jovan nam je rekao da je ministrici izrazio zadovoljstvo na obnovi Sabornog hrama i dvora što je odličan primjer suradnje jer se rezultati vide. „

Korak po korak grad Pakrac će dobiti obnovljen jedan dio svog nasljeđa koji je izuzetno važan za grad i mislim da smo relativno kratko vrijeme uspjeli da obnovimo to naslijeđe. To je uočeno i na međunarodnom planu. Podsjećam da je obnovljeni dio prošle godine posvetio osobno patrijarh  carigradski Bartolomej, druga ličnost kršćanstva.

Što se tiče ovogodišnjih planiranih 800.000 kuna u Ministarstvu kulture RH taj novac je određen za uređenje depoa za umjetnine i knjižnicu koji su zaštićeni dio naše kulture i međunarodnog su značaja. Drugi dio ide za obnovu Saborskog hrama i dvora. Radovi na depou su specifični, moraju biti kvalitetno napravljeni  i očekujemo da će to biti gotovo krajem ove ili početkom iduće godine.  S drugim dijelom novaca ćemo urediti fasade Sabornog hrama i istočnu fasadu dvora“, rekao je vladika.

Zamjenik gradonačelnice Goran Labus je naglasio da je vrlo je bitno da je ministrica došla vidjeti što je do sada obnovljen na pravoslavnom kompleksu u Pakracu što govori da je on dio kulture baštine Hrvatske i da Hrvatska ima interesa za njegovo obnavljanje.