Posebnom uredbom župana Alojza Tomaševića Požeško – slavonska županija postat će prva u Hrvatskoj koja se vratila na zimsko računanje vremena. Nije prošlo niti sedam dana od kada smo kazaljke 26. ožujka pomaknuli sat unaprijed, a sada, po izvanrednoj uredbi, svi stanovnici naše županije moraju kazaljke vratiti sat unazad. U uredbi stoji da novo/staro računanje vremena počinje danas u 14 sati.

Obrazloženje ove odluke potražili smo osobno kod župana Tomaševića koji je pojasnio: „Podigla se velika prašina oko pomicanja sata pa sam zajedno s mojim suradnicima dobro razmislio i odlučio vratiti vrijeme jedan sat unatrag. Pazite, radi se tek o jednom satu, neće tu biti nekih velikih problema kao što ih je bilo nakon 26. ožujka. Ljudi jednostavno nisu uspjeli prilagoditi organizam pa je bilo masovnih kašnjenja na posao… te ovaj zaspao, onaj zakasnio. Kad sve zbrojimo, nastala šteta u samo ovih sedam dana bit će proporcionalna predviđenoj uštedi koju su mediji isticali kao razloge pomicanja kazaljki. Na stranu što su do mene stizale priče da su se zbog kašnjenja kući ovih dana raspali čak i neki brakovi i pukle neke stabilne veze, tako da… Najbezbolnije je vratiti sat“.

Kako će se to odraziti na svakodnevicu još nije poznato. Naime, naša županija sada će i zvanično za ostatkom Hrvatske kasniti sat vremena, što i nije tako loše -  u inat onim zlobnicima koji insinuiraju da se to kašnjenje treba računati u godinama.