„Ovom izložbom želimo naglasiti kako je slavonski banovac, novac kovan u pakračkoj kovnici u 13. stoljeću dao naziv današnjoj moneti, hrvatskoj kuni, i ovom prilikom prvi put izlažemo originalni primjerak novčića slavonskog banovca. Sama činjenica da je Pakrac u srednjem vijeku imao kovnicu novca, puno govori o značaju grada, a naša utvrda koja, nažalost, nije preživjela do danas, u ono je vrijeme predstavljala važno središte koje smo mi uspjeli do temelja razrušiti”, riječi su kojima je večeras ravnateljica Muzeja grada Pakraca, Jelena Hihlik, uvela posjetitelje u bogatu pakračku povijest i tematiku izložbe „Od banovca do kune”. S ravnateljicom se složila i gradonačelnica Anamarija Blažević koja je svečano otvorila izložbu, pritom se osvrnuvši na zasad nedovoljno istraženu povijest Pakraca koja bi zasigurno, uz sve dosadašnje nepobitne činjenice o pakračkoj povijesti, ostavila bez daha.

„Drago mi je da je ova izložba ugledala svjetlo dana nakon dugih priprema. Danas ovdje možemo biti ponosni na naš grad, na našu povijest i veselim se budućnosti koja je povezana s tom našom poviješću te pozivam sve sugrađane da dođu vidjeti sve ono što smo imali”, rekla je gradonačelnica prilikom svečanog otvorenja izložbe u sklopu proslave Dana grada Pakraca.

Akustični ugođaj su upotpunili učenici Osnovne glazbene škole Pakrac, Lovro Olivier, Maja Berlančić, Ida Jirasek i Nikita Sofijanac, izvedbama skladbi na flauti i klaviru, a vizualni srednjovjekovna dama, templar i kovač. Posjetitelji su imali priliku zasladiti se paprenjacima pečenim u kalupima oblika slavonskog banovca te kušati pivo iz domaće proizvodnje Marka Svjetličića koje na sebi nosi etiketu s otisnutim novčićem.