U službenom posjetu Pakracu i Lipiku danas boravi Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH.

On je iz Požege, gdje je ovaj tjedan preseljen Ured predsjednice, došla u pratnji župana Alojza Tomaševića.

Na Bučju ju je dočekala gradonačelnica Anamarija Blažević i upoznala ju sa stradavanjima civila i branitelja ovog kraja u zloglasnom  četničkom logoru Bučje kroz koji je u jesen 1991. godine prošlo oko 300 ljudi, od kojih se niti danas ne zna za sudbinu dvadesetdvojice.

Predsjednica je položila kod spomen obilježja cvijeće. Na put prema Pakracu zaustavila se  kod kapele male Gospe u Kusonjima gdje je također, nakon kratkog upoznavanja od strane gradonačelnica sa sadržajem ovog spomen obilježja,  položila cvijeće ubijenim braniteljima 1991. i 1993. godine, nakon čega se uputila pred pakračku župnu crkvu gdje u mnoštvu današnjih posjetitelja sudjelovala u „Mimohodu pobjednika“ do RKT groblja i spomen-obilježja poginulim pakračkim braniteljima gdje su, osim predsjednice između ostalih vijence položili izaslanstva, Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja, MUP-a, Županije i Grada.

Nakon toga obići će Muzej ratne i vojne povijesti, sudjelovati u svečanom postrojavanju sudionika (11,30 sati) upriličenom u povodu obilježavanja 1. 3. 1991. godine i početka Domovinskog rata u RH. Prilikom svog prvog službenog posjeta Pakracu obići će još pakračku bolnicu, a potom odlazi u Lipik gdje će posjetiti Dom veterana, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Lipik i Državnu ergelu.