banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Talijanska tvrtka „Detas Adria“ d.o.o.  početkom veljače započela je s krčenjem šikare na pakračkom jugu u budućoj poduzetničkoj zoni Pakrac 5. To su pripremni radovi za početak izgradnje nove tvornice za koju bi građevinski radovi trebali započeti u ožujku, a useljenje i početak   rada je predviđeno za rujan ove godine.

Riječ je o izvorno talijanskoj tvrtki „Detas“ SpA s dugogodišnjom tradicijom (osnovana 1896. godine u Puli) koja danas ima sjedište u Bresci, te podružnice, osim u Hrvatskoj („Detas“ d.o.o. sjedište M. Gupca 114, Pakrac i prodajni ured u Svetoj Nedjelji), Francuskoj, SAD-u odakle pokriva regionalna tržišta postavši vodeći svjetski brend u elektroničkoj opremi za industrijsku automatizaciju. Njihovi najpoznatiji brendovi su DPOWER za proizvodnju i prodaju ulične LED rasvjete, sigurnosnih uređaja za raskrižja i bljeskalica za prioritetna vozila; DLEDS za proizvodnju vrhunskih uličnih svjetiljki, svjetiljki za garaže, parkirališta i industriju.

U Pakrac je stigla posredstvom našeg sugrađanina Zdravka Bartoša, dugogodišnjeg uspješnog poduzetnika sa zagrebačkom  tvrtkom „Piraex“. Upravo njegovom inicijativom  u jesen 2013. godine je od pakračke bolnice kupljena parcela veličine 18.200 četvornih metara s namjenom izgradnje buduće tvornice. Parcela se nalazi s desne strane Bolničke ulice, tik do nekadašnjih zgrada pakračke bolnice.

Direktor cjelokupne talijanske tvrtke Detas  Giorgio Durin je u međuvremenu registrirao  podružnicu Detas Adria d.o.o.  na adresi u Staklanskoj ulici u  Lipiku ) s namjerom prebacivanja dijela proizvodnje iz Italije. Za prokuristu (zastupnika s ugovorenim  ovlaštenjima i odgovornostima)  imenovan je Sebastijan Bartoš, Zdravkov mlađi brat, također rođeni Pakračanin, 26-godišnji elektrotehničar koji je unazad dvije godine 8 mjeseci  bio na školovanju u Italiji u matičnoj tvrtki.

Do izgradnje pakračke tvornice tvrtka Detas  je zakupila radni prostor u lipičkom inkubatoru, u kojem je  1. prosinca 2015. godine   započela s  dva radnika s proizvodnjom LED  svjetiljki za uličnu rasvjetu, da bi se broj zaposlenih tijekom 2016. godine povećao na 12 i tijekom te godine su proizveli u Lipiku oko 8000 svjetiljki pri čemu je taj broj bio limitiran nedostatkom prostora te se odlučuju aktivirati gradilište kod pakračke bolnice.

Kako nam je rekao Sebastijan Bartoš plan je na njemu   do kraja srpnja  izgraditi  objekt ukupne veličine oko 2000 četvornih metara od čega će oko polovine biti namijenjen proizvodnji. Njegovim otvaranjem zaposlit će ukupno oko 40-tak radnika, pretežno elektrotehničara i elektromehaničara.

U ovoj fazi razvoja iz tvrtke nisu više htjeli govoriti, što je u usporedbi da će Pakrac do jeseni dobiti jednu modernu suvremenu tvornicu s 40-tak radnih mjesta nebitno. Važna su zapošljavanja i bitno je da će njenom izgradnjom napokon oživjeti ideja o poduzetničkoj zoni na pakračkom Jugu Pakrac 5.

Tvrtka Piraex i Zdravko Bartoš

Tvrtka PIRAEX d.o.o. osnovao je Zdravko Bartoš 1993. godine  kao društvo s ograničenom odgovornošću. Osnovne djelatnosti tvrtke su proizvodnja crpki i kompresora za sve aktivnosti vezane uz montažu, održavanje i servisiranje ponajprije benzinskih tvrtki. Tvrtka  je akreditirano inspekcijsko tijelo za ovjeru mjernih uređaja za istakanje goriva i sva druga mjerenja u svakodnevnom poslovanju benzinskih crpki  za što ima ovlaštenja od Državnog zavoda za mjeriteljstvo RH kao i ovlaštenja od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za izvođenje cijevnih i električnih instalacija.

S vremenom je uspostavljena suradnja s tvrtkom Detas na području proizvodnje, prodaje i montaža led rasvjete koja je rezultirala planovima izgradnje tvornice u Pakracu.

O kvaliteti tvrtke govore brojna priznanja koje je dobila: dobitnik je  nagrade Prva hrvatska kuna za najviše rezultate u poslovanju za 2003 godinu. Također posjeduje priznanje u izboru za Gazele 2006, 2007 i 2008. kao brzorastuće poduzeće koja transparentnim poslovanjem predstavlja partnera za  sigurne poslove

Renomirani proizvođač opreme za benzinske tvrtke  Tokheim  dodijelio joj je priznanje prema kojem je  Piraex zauzeo drugo mjesto po prometu opreme u 1999 godini na tržištu Srednje i Istočne Europe, te treće mjesto  po prometu opreme u 200. i 2001. godini na istom tržištu.

Direktor Zdravko Bartoš je dobitnik priznanja " Najuspješniji poduzetnik" u 2005 godini.

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić