banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Robert Androić je novi predsjednik Udruge pčelara Pakrac-Lipik, odlučili su jednoglasno članovi na izbornoj skupštini što je jučer održana u prostorijama Udruge u Pakracu.  Za tajnika Udruge je izabran Dejan Dašek, za blagajnika Damir Rendić, a članovi upravnog odbora su još Vinko Saleta, Kruno Štimac, Žarko Stojanović, Boro Tutić, Albert Jirasek i Srećko Šarčević. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Drago Krivačić. Svi izabrani nisu imali protukandidate i prijedlog su starog Upravnog odbora, pojasnio je Vinko Saleta, koji je dužnost predsjednika obnašao u upravo završenom četverogodišnjem mandatu.

Govoreći o lanjskom radu Saleta je istakao da je to bila za pčelare katastrofalna godina koju je uzrokovao kasnoproljetni mraz koji je spriječio cvjetanje pa mnogi pčelari nisu imali meda niti za zimsku ishranu pčela. U takvoj situaciji priskočili su im u pomoć čelništva obadva grada koji su potpomogli pčelare s  10 kuna po pčelinjoj zajednici pa su pčelari dobili 15.420 kuna iz pakračkog proračuna i 18.760 kuna iz lipičkog.

Uslijed loše godine  smanjio se je i broj evidentiranih košnica  kojih je sada 3800 ili 400 manje nego prije godinu dana, izvijestio je Tihomir Martinović, povjerenik pašnog reda, pri čemu je broj pčelara u Udruzi  ostao isti kao i lani – 68.

Od ostalih problema pčelari su istaknuli da s postojećim  oblikom organiziranosti i brojnosti košnica  ne mogu kao „opegeovci“ konkurirati na mjeru fondove EU Program ruralnog razvoja. Ostalo je nejasno imaju li pčelari pravo na državni poticaj jer većina nije dobila, a dvojica navodnu jesu.

Od ostalih aktivnosti Udruga se lani najviše bavila edukacijom pa je održano više predavanja, posjećivali su sajmove u Bjelovaru i Vinkovcima, organizirali u sklopu sajma Ruralni razvoj u Pakracu županijsko ocjenjivanje kvalitete meda, pred Božić su svoj djeci u vrtićima i osnovnim  školama ovog kraja podijelili paketiće meda, sudjelovali u brojnim manifestacijama u obadva grada, sudjelovali u radu Hrvatskog pčelarskog saveza Za to su potrošili  oko 38.000 kuna pri čemu su 4.000 dobili iz pakračkog, 6.500 iz lipičkog, a 2.000 iz županijskog proračuna.

Slične aktivnosti predviđaju i ove godine s tim da će u rujnu obilježiti 50-godišnjicu postojanja društva (osnovano 8. veljače 1967. godine) pri čemu će održati svečanu sjednicu i zahvaliti dugogodišnjim članovima na radu. Također tom prilikom će biti prezentirana i monografija Udruge „50 godina pčelarstva u Pakracu u Lipiku“ koju u suradnji s članovima priprema Duško Kliček. Monografija će imati oko 80 stranica obuhvatit će fotografijama i tekstualno brojne aktivnosti udruge, osnivače i sve današnje članove, najavio je na Skupštini autor.

Pčelare su pozdravili, zahvalili na aktivnostima kojima prate gradske manifestacije i poželjeli im uspješan rad s većim prinosom nego prošle godine lipički gradonačelnik Vinko Kasana te Marijan Širac, voditelj odsjeka za opće poslove i društvene djelatnosti gradske uprave Pakrac. U radu skupštini sudjelovali su i gosti iz identičnih udruga iz Požege, Voćina, Novske, Kutine, Nove Gradiške i Daruvara.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić