Ovih dana zatekla nas je vijest kako je u Zagrebu u 94.- oj godini života preminula Blanka Svoboda. Blanka Svoboda rođena je Pakračanka i kćer poznatog  ljekarnika i dugogodišnjeg predsjednika  Planinarskog društva Psunj Josipa Svobode.

Zahvaljujući Svobodi, sagrađen je i prvi planinarski dom na Psunju na Velikoj poljani 1937. godine koji je i nosio njegovo ime (Dom Josipa Svobode) zbog toga što je darovao većinu novca za njegovu gradnju. Josip Svoboda dugo je živio u Pakracu kao izrazito ugledan i društveno aktivan građanin, a nakon iznenadne životne tragedije i gubitka supruge 1935.  godine ostaje sam s dvoje djece, Blankom i Zlatkom. Nažalost, u Drugom svjetskom ratu, točnije 1942. godine, zapaljen je dom na Velikoj poljani, a nakon ulaska partizana u Pakrac godine 1944. Svobodina ljekarna dobila je komesara za upravljanje. Blankinom ocu je suđeno te je osuđen na 15 godina teškog fizičkog rada i odveden je u logor u Zvečevo. Izašao je iz logora 1945. godine  u teškom fizičkom stanju, nakon čega odlazi s djecom u Zagreb.  Nedugo nakon toga uhapšen je, baš kao i Blanka koja je provela 20 dana u zatvoru u neljudskim uvjetima. U međuvremenu su brat i domaćica koja ih je čuvala izbačeni iz stana te su idućih godina živjeli kod tete u Zagrebu. Od oca su dobili još jednu poruku iz zatvora,  4. srpnja 1945. godine,  nakon čega mu se gubi svaki trag. Pretpostavlja se da je ubijen, ali se ne zna gdje ni na koji način. Sva imovina obitelji Svoboda u Pakracu konfiscirana je 1946. godine. Kćer Blanka i sin Zlatko godinama su prolazili svoju kalvariju - obespravljeni i izbačeni iz stana u Zagrebu, borili su se za život kako su znali i umjeli. Blanka se uspjela školovati i završiti studij farmacije, nastavljajući tako očev put te je svoj radni vijek posvetila struci. Brat Zlatko nije mogao podnijeti različita šikaniranja te se odselio u Kanadu 1969. godine i tamo nastavio svoj život.

U svoj stan u Zagrebu gđa Blanka Svoboda vratila se nakon 20 godina kada joj je stan napokon vraćen. Unatoč svemu lošem što joj se ovdje dogodilo, Blanka Svoboda nikada nije zaboravila rodni Pakrac. Nakon Domovinskog rata predano je na različite načine pomagala rastu i razvoju grada svojim donacijama za koje je uvijek imala promišljene namjene želeći poboljšati život različitim skupinama ljudi.  Sredstva koja je u novoj hrvatskoj državi dobila kao naknadu za oduzetu imovinu vraćala je Pakracu na različite načine (projekti u Poduzetničkom centru, Udruga Latica, Župa Pakrac). Bila je predana dobročiniteljica, pratila je sa zanimanjem događanja u Pakracu i održavala kontakte s gradskom upravom, ali i gradskim ustanovama. Ostat će zapamćena po neizmjernoj pozitivnoj energiji i vjeri u čovjeka, što je možda čudno, s obzirom na uistinu težak i tugom natopljeni životni put. Gospođa Blanka Svoboda svoju snagu pronašla je u praštanju, Bogu i vjeri da se dobrim djelima stvari uistinu mogu mijenjati nabolje.

Ispraćaj pokojnice bit će utorak 14. veljače u 14,10 sati na groblju Mirogoj, a želja pokojnice je bila da se umjesto cvijeća predviđena sredstva uplate u zakladu Biskupa Josipa Langa.