Vladimir Gazić, stručni suradnik u Poduzetničkom centru Pakrac i Sanja Delač, ravnateljica pakračke Osnovne škole braće Radića jučer su u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predali konačnu projektnu prijavu za projekt poboljšanja energetskih svojstava zgrade pakračke osnovne škole.

„Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“  je program koji predviđa energetsku obnovu i korištene obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, a koji će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje ili hlađenje kroz integrirani pristup. Prijedlog ovog vrijednog projekta zajedno su radili pakračka osnovna škola braće Radića i Poduzetnički centar Pakrac uz partnerstvo Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt je vrijedan više od 5 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva oko 2,8 milijuna kuna,  a njegovom provedbom na pakračkoj osnovnoj školi trebala bi biti zamijenjena sva stolarija, radila bi se nova fasada i kompletno krovište čime bi osim vizualnog dijela znatno poboljšan bio i element energetske učinkovitosti. Ovim zahvatima planirane uštede na utrošnji energije dosegle bi i više od 50 posto sadašnjih troškova.

Partner pri izradi projekta bio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čiji su stručnjaci projekt dodatno pregledali i sugerirali određene smjernice pa je optimizam oko prolaska ovog projekta očekivano velik, doznajemo od Vladimira Gazića, stručnog suradnika u PC Pakrac. Rezultati bi se trebali znati kroz 120 dana ili najkasnije do kraja tekuće školske godine.