Od lani većina poreznih obveznika više do 28. veljače, kao što je to bio slučaj uzastopno dvadesetak godina ranije, nije obvezna nadležnom urede Porezne uprave podnositi prijave poreza na dohodak za prošlu godinu već obračun rade sami njihovi zaposlenici temeljem redovito prispjelih dokumenata kroz 2016. godinu. U tom pogledu ništa se nije promijenilo u odnosu na lani, rekli su nam porezni stručnjaci.

Ipak neki će i dalje morati podnositi poreznu prijavu, a to se odnosi na porezne obveznike koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti kao što su obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga. Nadalje porezni obveznici - članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada po osnovi rada na brodu u međunarodnoj plovidbi i  porezni obveznici za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku u 2016. godini, odnosno porezni obveznici, koji su u 2016. ostvarili oporeziv dohodak o kojem poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu u propisanom roku na propisanom izvješću.

Porezna uprava će do 30. lipnja na temelju evidencija i podataka kojima raspolaže, poreznim obveznicima dostaviti privremeno porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te razlici za uplatu ili povrat poreza.

Na dostavljeno rješenje porezni obveznici mogu podnijeti prigovor, ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, najkasnije do 31. srpnja, a eventualno preplaćeni dio će dobiti natrag u kolovozu.

Prema riječima poreznih stručnjaka kod poreznih obveznika kojima se nije mijenjala visina godišnjih prihoda, kao niti veličina poreznih olakšica mogu očekivati povrat poreza na dohodak ili dodatnu uplatu na lanjskoj razni što će ujedno biti i za većinu posljednji značajni povrat jer se od 1. siječnja neoporeziva osnovica dohotka u Pakracu i Lipiku izjednačila s ostatkom  Hrvatske.