Gradu Lipiku prihvaćena su tri projekta iz programa Prekogranične suradnje s područja poduzetništva, turizma i socijalne skrbi ukupne vrijednosti 16,55 milijuna kuna od čega Gradu Lipiku pripada 4,9 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Vinko Kasana na tiskovnoj konferenciji koja je jučer održana u gradskoj upravi.

U turističkom projektu „Staze baštine – od Trapista do graničara“ kao partneri se pojavljuju Grad Garešnica i Caritas biskupije Banja Luka. Vrijednost projekta je 5,65 milijuna  kuna od čega Gradu Lipiku pripada 1,94 milijuna kuna koji će biti utrošeni na niz aktivnosti na području turizma kao što su izrada glavnog projekta za novu ergelu i turističku infrastrukturu oko jezera Raminac, obnovu i adaptaciju crkvenog tornja u vidikovcu, izradu turističke mobilne aplikacije, izradu interaktivnih mapa i slično.

Na području poduzetništva  zajedno s gradovima Orašjem (BiH) i Garešnicom  prihvaćen je projekt tematskog investiranja u ta tri grada u ukupnoj vrijednosti od 5,5 milijuna kuna, od čega Lipiku pripada 1,94 milijuna kuna za niz aktivnosti u razvoju poduzetničke logistike od čega je najvažnije adaptacija i opremanje bivše zgrade osnovne škole u Donjem Čagliću u poduzetnički inkubator  za 5 poduzetnika, za što, kako je rekao Kasana, već postoje zainteresirani. U sklopu ovog projekta predviđeno je  niz drugih aktivnosti poput izrade virtualnog inkubatora, edukacija zaposlenika, postavljanje digitalni billboarda, marketing i drugo.

Za socijalni projekt „Mi brinemo“ Lipik i partneri Grad Garešnica, Caritasi biskupija Banja Luke i crnogorskog Bara dodijeljeno je 5,36 milijuna kuna od čega Gradu Lipiku pripada 1,04 milijun s kojim će biti provedene niz aktivnosti na području poboljšanja kvalitete života iz sektora socijalne skrbi, koje podrazumijeva zapošljavanje osobe za njegu i skrb, kupovina vozila za tu aktivnost, stvaranje materijalne osnove za uspostavljanje posuđivaonice  medicinske opreme i slično.

S realizacijom projekta trebali bi započeti u ožujka, a trajanje njihove provedbe predviđeno je na 18, 24 i 30 mjeseci.

Grad Lipik će za projekte morati osigurati 15 posto vlastitog učešća, a ostatak  predfinancirati, a sredstva EU će dobiti nakon završetka njihove provedbe. Radi toga će se Grad kratkoročno zadužiti kod banaka o čemu u Lipiku, kaže Kasana, već imaju dobra iskustva.

Tiskovnoj konferenciji, na koju su uz gradonačelnika prisustvovali i Gordana Horvat, pročelnica financija u gradskoj upravi te Dejan Iličić, direktor „Lire“ iskorištena je da se poljoprivrednici pozovu na sudjelovanje u više podmjera iz  programa Ruralnog razvoja. Kako je rekao Iličić otvoren je natječaj za male i mlade poljoprivrednike u čemu imaju u „Liri“ dobra lanjska iskustva kada su im prošli projekti za 10 OPG-a za mlade poljoprivrednike, odnosno 20 OPG s naše županije na natječaju za male poljoprivrednike, a u tijeku je provedbe i dva velika poljoprivredna projekta na ukupne vrijednosti 16,2 milijuna kuna.

U ovom trenutku, kaže Kasana, Lipik ima na raznim međunarodnim i domaćim natječajima aplicirano 49 projekata ukupne vrijednosti veće od 57 milijuna kuna.