Proračun Grada Pakraca  nakon izmjena poreza na dohodak koje su stupile na snagu 1. siječnja u prvom ovogodišnjem mjesecu prihodovao je temeljom toga 679.000 kuna ili  63.741 kunu manje  nego lanjskog siječnja što je pad od 8,5 posto.

Manjak proračunskog prihoda od poreza na dohodak najviše je uvjetovan podizanjem neoporezivog dijela dohotka koji je lani za stanovnike s prebivalištem na području  Grada Pakrac iznosio 3.200 kuna, a od 1. siječnja ove godine 3.800 kuna čime je dio građana „izašao“ iz poreznog sustava poreza na dohodak.

U ovogodišnjom pakračkom proračunu porez na dohodak je planiran na lanjskoj razini u iznosu od 7.725.000, a kada bi se siječanjski mjesečni prihod ponavlja svih 12 mjeseci ostvarilo bi se na godišnjoj razini od 8,1 milijun kuna. No to se neće dogoditi, kaže Vinko Pečanić, voditelj odsjeka za financije Grada Pakraca jer se prihod umanjuje tijekom ljeta kada dođe vrijeme povrata lanjskog preplaćenog poreza na dohodak.

No, unatoč padu poreznog prihoda za spomenutih 8,5 posto je to za Pakrac dobra vijest. Naime, Ministarstvo financija je poslalo obavijest da će do 15. dana narednog mjeseca oni iz državnog proračuna uplatiti u gradski razliku u prihodu od poreza na dohodak ovog i lanjskog istog mjeseca tako da će gradska kasa po toj osnovi prihodovati kao i lani, a istovremeno će poreznim obveznicima Pakraca ostati za potrošnju mjesečno 68.000 kuna više nego lani.