Natječaj za provedbu podmjere 6.3 „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ bila je tema današnjeg (60.) Radnog sastanka ponedjeljkom održanom u Poduzetničkom centru Pakrac koja je izazvala popriličan interes s obzirom da je prisustvovalo dvadesetak „opegeovaca“ s ovog područja.

Uvjete natječaja koje je Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisalo 27. siječnja s rokom prijava do 27. ožujka, kao i korake potrebne za prijavu je predstavio Vladimir Gazić, stručni suradnik u Razvojnom odjelu Poduzetničkog centra Pakrac.

U uvodnom dijelu on je naglasio kao značajan element ove mjere je da ona otvara priliku za ostvarivanje puno većih bespovratnih sredstava iz drugih Mjera, mada niti ove nisu mala. Riječ je o bespovratnom poticaju za razvoj  male poljoprivrede u iznosu od 113.389 kuna (15.000 eura)  za koje mogu kandidirati mala poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ekonomske veličine iskazane u ukupno standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 do 7.999 eura.

Namjena sredstava je gotovo neograničena kada je u pitanju poljoprivreda i prihvatljivi troškovi projekta su kupovina životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnja, građenje i opremanje zatvorenih prostora uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu za obavljanje poljoprivredne proizvodnje ili prerade,  kupnja opreme, alata i mehanizacije, kupovinu ili zakup poljoprivrednog zemljišta  kao i razni edukacijski, marketinški i drugi troškovi. Sredstva se isplaćuju u dvije rate, polovina po potpisivanju ugovora, a polovina po provedbi kompletnog natječaja.

Gazić je pozvao sve zainteresirane da se radi daljnjih pojašnjenja i izrade programa jave što prije u PCP.

Interesa za ovu mjeru ima što pokazuje podatak da je od nazočnih bilo puno konkretnih pitanja, a dio „opegeovaca“ je ostao kod stručnog suradnika i na individualnim konzultacijama.

Kako je kroz mjeru moguć zakup ili kupovina i poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH Marijan Širac, voditelj odsjeka opće poslove i društvene djelatnosti u gradskoj upravi Pakrac, koji je ispričao izostanak gradonačelnice Anamarije Blažević, je pozvao zainteresirane poljoprivrednike da se po tom pitanju jave u gradsku upravu.

Prošli put ovaj natječaj je bio objavljen 2015. godine i njegova provedba traje još uvijek, a posredstvom PCP sredstva je dobilo 10 OPG-ova s ovog područja, svi kojima je Poduzetnički centra Pakrac radio natječajni projekt.

Izrada projekta je besplatna, a oni čiji projekti budu prihvaćeni naknadu plaćaju po primitku prve rate.