Tijekom prosinca i siječnja Zavod za javno zdravstvo naše županije prema podacima liječnika obiteljske medicine zabilježio je 120 slučajeva gripe što se ne smatra epidemijom, rekao nam je epidemiolog dr. Ante Vitalija. Svi zabilježeni slučajevi gripe su bili standardne vrste bez ozbiljnijih posljedica po zdravlje pacijenta i potrebe za hospitalizacijom.

Ove zime najintenzivnije razdoblje pojave gripe Zavod bilježi u tjednu od 9. do 15. siječnja kada je evidentirano na županiji 46 slučajeva. Već narednog tjedna taj broj je pao na 16 iz čega se može zaključiti da je njena sporadična pojava čak i u opadanju.

No, znatno je više slučajeva raznih prehlada i viroza što nam je potvrdila i pakračka magistra farmacije Aneta Prohaska Tome koja kaže da je potražnja za lijekovima koji liječe te simptome veća nego u istom razdoblju  lani, ali ništa alarmantno.

U Zavodu za javno zdravstvo naše županije od raspoloživih 5040 doza cjepiva još imaju nešto malo zaliha i kako kaže dr. Vitalija još nije kasno cijepiti se protiv gripe jer njena sezona traje „od Božića do Uskrsa“ i naročito preporuča cijepljenje kroničnim bolesnicima.

Niske temperature koje su prisutne već tjednima ne utječu na pojavu širenja gripe jer gripa se ne širi u otvorenim već u zatvorenim prostorima, ističe epidemiolog, naglašavajući da jedno kihanje širi bakterije u udaljenosti od 6 metara te oni koji su u strahu od zaraze trebaju izbjegavati zadržavanje u frekventnim zatvorenim prostorima.