banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Promet na pakračkim i prilaznim cestama unatoč 30-tak centimetara svježeg snijega odvija se otežano, ali nije zaustavljen i u pakračkoj policiji nemaju niti jednu informaciju o zastoju.  Na pakračkom autobusnom kolodvoru tvrde da su jutros sve linije, mada uz poteškoće, odvezli. No, od ravnateljice pakračke osnovne škole Sanje Delač smo doznali da autobus APP nije mogao po učenike u Šumetlicu, kao niti njihov kombi u Kraguj, pa su ta djeca danas ponovo na „feriju“. U odjelu hitnog objedinjenog medicinskog prijema u pakračkoj bolnici kažu da noćas i jutros nisu imali niti jednu intervenciju ili pacijenta koji je izravno povezan s ovom snježnom mećavom. Inače od sinoć do jutros u sedam sati, uz temperaturu od minus 2 ili 3 stupnja Celzijusa palo je, prema mjerenju lipičke meteorološke postaje, 22 nova centimetra snijega, što znači da ga sada uz onaj koji je pao u subotu i jutros ima oko 40 centimetara.

Na državnim cestama od sinoć su u pogonu zimske službe tvrtke Ceste Slavonski Brod dva kamiona s ralicama i posipačima koji stalno voze na pravcima od Bučja do Trokuta, odnosno od Kipa do Bijele Stijene. Potrošili su 50-tak tona soli, kaže Zdravko Svjetličić, voditelj pakračke nadcestarije. Bez prestanka će raditi do daljnjeg, a prema njegovim službenim vremenskim prognozama snijeg neće prestati padati do večeri, mada će intenzitet oslabiti. Djelomičan je problem i što je slaba gustoća prometa, pa nema tko „umiješati“ sol u snježnu masu što usporava njeno djelovanje. On očekuje da će s večerašnjim prestankom snježnih oborina, unatoč  najavljenom zahlađenju, sutra prijepodne dovesti ceste u stanje kakvo vozači vole - „na crno“.

Zimske službe rade bez prestanka

Županijske ceste u dužini od 160 kilometara na ovom području u  zimskim uvjetima održava tvrtka Jurčak niskogradnja iz Požege. Od sinoć od sedam sati u pogonu su im dva vozila s ralicama i posipačima i za to vrijeme su potrošili  oko 25 tona soli i na uzbrdicama kojih je puno oko 20 kubika agregata. Prema riječima Ive Komljenovića i oni će bez prestanka raditi dok sve ceste ne budu  sigurne za prometovanje.

Na gradskim i nerazvrstanim prometnicama snijeg uklanjaju gradski komunalni pogon i kooperant iz Bjelovara. Na raspolaganju im je jedan kamion s ralicom i posipačem, veliki traktor s ralicom i posipačem, te mali traktor s ralicom za nogostupe. U pogonu su od četiri sata ujutro i Almir Delihodžić, voditelj gradskog komunalnog pogona, kaže da će uz izmjenu tri vozača raditi koliko ih ima osposobljenih i u komunalnom pogonu na terenu biti dok  bude trebalo. Do sada su svoje prometnice posipali s 30-tak tona soli. Sve nadležne službe kažu da soli ima dovoljno.

Na gradskim prometnicama čišćenje snijega znatno usporavaju i otežavaju parkirani automobili, pa službe mole sve vlasnike koji imaju za to mogućnost da ih sklone s javnih prometnih površina.

Nakon što se uspostave uvjeti za normalno odvijanje prometa u zimskim uvjetima na red će u središtu grada doći i parkirališta, a Delihodžić je za sutra najavio i akciju čišćenja gradske tržnice kako bi se u četvrtak tržni dan mogao odraditi u koliko toliko normalnim uvjetima.

Građani u Pakracu ispred svojih kuća i radnji još nisu u dovoljnoj mjeri krenuli u čišćenje nogostupa, pa je dok snijeg ne prestane padati bez potrebe bolje ne kretati van. Isto tako od vozača se očekuje dodatni oprez i strpljenje.

Što se tiče regulative, kako one propisane zakonom na državnoj razini tako i lokalne, za vozače i građane ju je bolje niti ne spominjati jer ona o prioritetima govori kao o rokovima od 12, 24 i 48 sati od trenutka prestanka padanja  snijega, što znači da oni još nisu niti počeli teći. Stoga se u prometu uzdajte u svoj i tuđi oprez i strpljenje.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić