Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac i Zavod za transfuzijsku medicinu jučer je provelo prvu ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama gradskog crvenog križa te u Vatrogasnom domu u Lipiku gdje je prikupljeno ukupno 130 doza krvi.

Ove godine u Pakracu se odazvalo 83 osobe od kojih je 78 dalo krv dok je u Lipiku krv darivalo 52 od 58 građana koji su se odavali ovoj akciji. I u ovoj akciji priključili su se novi darivatelji, tako ih je u Pakracu bilo 9, a u Lipiku 4.

Darivanju je prethodio obvezni liječnički pregled nakon kojeg je odbijeno ukupno 10 osoba. To je uobičajena brojka, a uglavnom se radi o osobama s povišenim krvnim tlakom ili povišenim šećerom u krvi što je razumljivo budući da su iza nas božićni i novogodišnji blagdani.

Preostale tri ovogodišnje akcije bit će provedene u travnju, srpnju i listopadu o čemu će dobrovoljni darivatelji biti obaviješteni na vrijeme, a iduće darivanje krvi u Lipiku bit će održano na staroj lokaciji, u prostoru restorana tvornice „Studenac“, rekao nam je Danijel Pavlović, ravnatelj GD HCK Pakrac.