Vrlo dobro je godina počela za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Lipik jer siječanj obara sve rekorde po broju noćenja pacijenata koji sami plaćaju boravak u ovim toplicama.

S 11. siječnjem je bilo 132 pacijenta koji sami plaćaju boravak te točno stotinu s uputnicom HZZO-a, a prema rezervacijama rekordan će  biti 19. siječnja kada će na bolničkom liječenju biti  ukupno 268 pacijenata što je čak osam više od službenog broja kreveta što je moguće zahvaljujući apartmanima u Ankinom dvoru. Od tog broja čak 154 će biti pacijenti s osobnim plaćanjem, što je najveći broj od 1992. godine. Tako će uvelike biti nadmašen i lanjski siječanj kada je bilo 2100 pacijenata s privatnim plaćanjem, a ove godine ih očekuju u tom mjesecu 3.100.

To je posljedica dvije vrlo dobre stvari koje su obilježili rad u bolnici lani i preklani. Popravljen je standard smještajnih kapaciteta, a za ovakvu dobru posjećenost uvelike ima zaslugu pokretanje marketinškog odjela koji je razvio sustav marketinških i promidžbenih akcija. Tako je u prosincu i siječnju u tijeku akcija 20 posto popusta na smještaj za pacijente s privatnim plaćanjem. Najjeftiniji pansion u dvokrevetnim sobama za umirovljenika tako umjesto 190 kuna košta 153. Nadalje kroz marketinške akcije ciljano se „gađaju“ pojedine skupine što je osiguralo da od lani u bolnicu o svom trošku po pitanju smještaja, ali s  uputnicom HZZO-a za terapije, dolaze organizirano skupine iz umirovljeničkih udruga odakle inače rjeđe dolaze pacijenti u Lipik, iz Zagreba, ali i s mora poput Vodica i Makarske. Ono što posebno veseli, naglašava ravnatelj Darko Kelemen, je da su neke od njih najavile dolazak i ove godine što znači da su bili zadovoljni s onim što su dobili za svoje novce. To ne čudi kaže Kelemen, kada se zna da je lani na uobičajenoj anketi koju  provodi Zavod za ispitivanje kvalitete u zdravstvu na nasumce odabranih 130 pacijenata prosječna ocjena bolnice bila 4,8, odnosno čak 80 posto  ih je ocijenilo bolnicu s ocjenom 5, a 18 posto ocjenom 4, pri čemu su najviše ocjene za sektor usluge u zdravstvu i čistoća.

U 2016. godini je bolnica zabilježila 20.500 pansiona s privatnim plaćanjem, a prema ovogodišnjim rezervacijama tijekom siječnja i veljače će ostvariti četvrtinu te brojke, tako da se Kelemen nada da će taj rekord ove godine biti nadmašen.

Inače s uputnicom HZZO-a se sada čeka na smještaj u bolnicu 2 do 3 mjeseca, a za ambulantni pregled kod specijaliste fizijatra oko 3 mjeseca. Za privatno plaćanje rokovi su znatno kraći.