Zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Viadukt, Brodska Posavina i Vodoprivreda Zagorje odabrana je za posao građenja rasute brane s pratećim građevinama i bujičnih pregrada uzvodno od pregradnog mjesta te pristupne ceste kruni brane akumulacije Šumetlica na vodotoku Sivornica, objavljeno je na internetskoj stranici tvrtke Viadukt 20. prosinca. U međuvremenu je prošao rok za žalbu na natječaj, te je odluka postala konačna. Potvrdio nam je jutros i Davor Huška, pomoćnik ministra u Ministarstvu regionalnog razvitka i fondova EU.

To znači da će nakon dvadesetogodišnje borbe i više početaka izgradnje pratećih sadržaja akumulaciji napokon početi izgradnja glavnog objekta.

Vrijednost izgradnje brane  je 73,6 milijuna kuna uz nešto  više od 18,4 milijuna kuna PDV  čime ova investicija se penje na vrijednost veću od 92 milijuna kuna i time će biti  daleko najvredniji poslijeratni objekt izgrađen na području Grada Pakraca, ali i šire. To je ujedno i prvi od 15 projekata koje je bivši gradonačelnik Davor Huška, kao i sadašnja Anamarija Blažević, često isticali kao pripremljeni projekti u ukupnoj vrijednosti većoj  od 380 milijun u kuna s područja Grada Pakraca za financiranje iz fondova EU.

akumulacija-sumetlicaInvestitor u akumulaciju Šumetlica su Hrvatske vode koji su prilikom raspisivanja natječaja za izbor izvođača 2. lipnja 2015. godine predvidjeli za investiciju 113 milijuna kuna i rok izvođenja od 36 mjeseci. Od tada je raspisano više natječajnih postupaka koji su nakon žalbe nekih od ponuđača poništavani, ali sada je napokon odluka o izboru izvođača od 20. prosinca konačna.

O tome će, najavio nam je Huška, vrlo brzo biti potpisan ugovor između izvođača i investitora kojim će biti definiran i hodogram aktivnosti na konačnoj realizaciji ovog projekta.  No prije toga Upravni odbor Hrvatskih voda treba usvojiti Plan nabave za 2017. godinu, a sjednica je navodno zakazana za idući tjedan.

Ideja stara 40-tak godina   

Ideja o izgradnji akumulacije na području Šumetlice datira još iz kraja 80-tih godina kada je izdana i prva građevinska dozvola. S razvojem te ideje nastavljeno je odmah po oslobađanju toga područja u akciji „Bljesak“ u svibnju 1995. godine kada se pristupilo raznim poslovima preprojektiranja, izrada studije o utjecaju na okoliš i slično sve do izdavanja nove građevinske dozvole.  Nekoliko godina kasnije, sada već upokojena tvrtka Kamen Ingrad je izgradila temeljni ispust kao prvu fazu buduće akumulacije što je zajedno s raznom papirologijom košta više od desetak milijuna kuna. No radovi su ubrzo nakon toga stali, a aktivnosti su preseljene u domenu politike. Akumulacija je vraćena u projekt Hrvatskih voda prije 10-tak godina kada su investiciju procjenjivali na oko 150 milijuna kuna, a gradovi Pakrac i Lipik su preuzeli nerealnu obvezu da će iz svog proračunu financirati svaki po 10 posto vrijednosti investicije. Gledajući iz današnjeg ugla dobro je da do realizacije projekta tada nije došlo jer bi oba grada još uvijek otplaćivala nemali kredit za svoje učešće.

sumetlicaZadnji radovi 2013. godine

Zadnje konkretne građevinske aktivnosti na akumulaciji Šumetlica provođene su 2012. i  2013. godine kada je u vrijednosti od 4,8 milijuna kuna izgrađen kolnički most nizvodno od buduće akumulacije, te obilazni šumski put u dužini od 800 metara koji će služiti kao nadomjestak (obilaznica) za dio sadašnju cestu koju će potopiti akumulacija.

Nakon toga je 2013. godine po prvi put objavljen natječaj za  izvođača radova za ovu fazu izgradnje, tada procijenjenu na 103 milijuna kuna, ali je ubrzo poništen što je izazvalo negativne reakcije pakračkih gradskih vlasti nakon čega je otpočela politička borba za povratak ovog projekta u planove investicija Hrvatskih voda. To je postignuto 2015. godine kada je objavljen novi natječaj,  ali ovog puta se kao investitor spominje samo Hrvatske vode bez Pakraca i Lipika pri čemu se računa da će dio investicije biti financirano iz fondova EU, a dio iz vlastitih sredstava Hrvatskih voda.

Važna psihološka barijera

Kako je akumulacija Šumetlica čas bila u projektima Hrvatskih voda, u vladavini HDZ-a, odnosno izbacivanja iz nje u vladavini SDP-a, tako su tražena i alternativna rješenja, pa su Hrvatske vode unazad pet godina uložile 15-tak milijuna kuna u vodocrpilište Gaj koje može na ovom području ublažiti nestašice vode koje se javljaju u sušnim ljetnim vremenima, ali ju ne može u potpunosti eliminirati.

No akumulacija Šumetlica nije samo priča o opskrbi stanovništva pitkom vodom. Investicija od 90-tak milijuna kuna mora biti pokretač obnove građevinarskih potencijala ovog kraja koji su zamrli s početkom ekonomske krize pred skoro već 10-tak godina jer je za očekivati da će se pojaviti kao kooperanti izvođaču. No izgradnja akumulacije bi trebao biti i početak priče o navodnjavanju poljoprivrednih površina ovog kraja kao i izgradnja novog magistralnog cjevovoda te, napokon, početaka realizacije bar jednog projekta Pakraca pripremljenih za financiranje izu fondova EU s kojima Davor Huška maše već godinama. Dakle osim konkretne aktivnosti, vrlo je značajna i ta psihološka barijera „da već jednom nešto krene“. Stoga  s nestrpljenjem očekujemo potpisivanje ugovora između Viadukta i Hrvatskih voda.