Okupili smo se danas 25. put radi sjećanja na ove tragične dane koji u čovjeku bude razmišljanja o vrijednosti života naših branitelja koji su ovdje dali svoje živote. Njihovim suborcima ovakvi događaji vračaju sjećanja na te ponosne dane. Uvijek sam ovdje prozivao nekoga zbog toga što su ovi zločini ostali nekažnjeni. Danas ću pozvati da na 26-obljetnicu  ovdje nazoče glavni državni odvjetnik, županijski odvjetnik i cijelo odvjetništvo da čuju naš vapaj. Dvadeset pet godina tražimo istinu, pravdu, ali udovoljavanja našim zahtjevima u smislu kažnjavanja počinitelja nema i oni slobodno šeću, ne samo Pakracom, nego i Vukovarom i cijelom Hrvatskom. Stoga ne mogu ništa drugo nego poručiti: budite ponosni dragi roditelji, drago rodbino poginulih branitelja, a mi njihovi suborci nećemo odustati od traženja zadovoljavanja pravde i rješavanje enigme zločina na ovom području, rekao je Josip Đakić, predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik na današnjoj komemoraciji poginulim pripadnicima 127. virovitičke brigade nedaleko Brusnika.

dakic-brusnik
Prisjećajući se događaja iz tih dana Zvonko Kožnjak, jedan od zapovjednika 127. virovitičke brigade, podsjetio je da iz tadašnja općine Virovitica u obrani Hrvatske na raznim ratištima sudjelovalo  oko 5500 Virovitičana ili svaki četvrti stanovnik od kojih je 136 poginulo. Međe njima i ovih 12 heroja koji su ostali zarobljeni  ili poginuli u četničkoj zasjedi u akciji 29. prosinca 1991. godine da bi par dana kasnije dobili informaciju da su svi zarobljeni  pobijeni. Tijela su razmijenjena 9. siječnja 1992. godine, a 2006. godine je podignuto spomen obilježje kod Brusničkog mosta.

Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica je ponovo istaknula da smo ponosni što je upravo u Pakracu počeo Domovinski rat, počela obrana Republike Hrvatske.

Želimo to isticati radi ovih ljudi koji su položili ovdje živote i ovdje branili Hrvatsku. Nama je u interesu da njihova imena ostaju trajno zapisana i zato smo odlučili u centru Pakraca podići spomenik braniteljima na kojima će biti upisana imena svih hrvatskih branitelja koji su ovdje položili živote, rekla je pakračka gradonačelnica koja je dana bila i u funkciji izaslanika župana Alojza Tomaševića pa je podsjetila na njegovu nedavnu inicijativu  za uvođenje posebnog braniteljskog odličja Medalje zapadna Slavonija

popis-viroviticani

Nenad Križić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja je istaknuo da smo i danas došli pokazati kome dugujemo zahvalnost za slobodu, dostojanstvo i mir.

Željka Grahovac, zamjenica gradonačelnika Virovitice je naglasila obvezu pokloniti se svetoj žrtvi naših poginulih sugrađana. Želimo da s ovog mjesta svi odemo bolji i da svi damo svoj doprinos da Hrvatska postane zemlja znanja i blagostanja, onakva Hrvatska za koji su naši sugrađani položili život, rekla je drugo osoba virovitičke gradske  vlasti.

Sanja Bošnjak, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije govorila je o odlasku mladih iz Hrvatske i pitala  se da li je to Hrvatska za koju su se borili branitelji, nudeći odgovor da mi druge Hrvatske nemamo i za nju se moramo boriti da je sačuvamo i za naša buduća pokoljenja.

Kod spomen obilježja vijence su položili i lampione zapalili izaslanstva udruga proistekle iz Domovinskog rata s područja gradova i županija Virovitice i Pakraca, nadležne lokalne i regionalne samouprave.

Nakon komemoracije kod brusničkog mosta izaslanstva su obišla i druga dva spomen obilježja na pakračkom području posvećena virovitičkim braniteljima: na cesti Pakrac-Požega Borisu Raletiću i Željku Ljuni, te u Ulici Kalvariji petorici pripadnika postrojbi MUP-a kojima je prošli mjesec postavljeno spomen obilježje.

ana-viroviticani

 

brusnik-2017