Od 1. siječnja jeftinije koristimo dio režijskih usluga. Koliko točno, teško je reći općenito jer to ovisi o potrošnji u kućanstvo. No važno je znati da to neće biti vidljivo na računima koji će za koji dan doći za plaćanje jer je riječ o  obračunu potrošnje u prosincu, a popusti se odnose na potrošnju poslije 1. siječnja i ona će biti iskazana u računima koji će u domaćinstva doći u veljači.

Potrošače će najviše obradovati pojeftinjenje cijene električne energije koja će biti jeftinija uslijed porezne reforme koja ovaj energent više ne oporezuje po stopi od 25 posto PDV-a nego po stopi od 13 posto. U splitskoj udruzi Potrošač su izračunali su kako će u siječnju, račun srednjeg kućanstva koje troši oko 300 kilovat sati na mjesec, biti 29 kuna manji.

Od 1. siječnja pored promjene u visini naknade i PDV-a slijedi i promjena u načinu plaćanja utoliko što će domaćinstva za trošak električne energije primati jedan račun, a ne kao do sada dva, dakle pojednostavit će se i sustav plaćanja.

Plin jeftiniji 20 lipa po kubiku

Odlukom Hrvatske regulativne agencije od 1. siječnja plin će biti po kubiku jeftiniji oko 20 lipa. Kubik plina će koštati  od 2,63 do 2,98  lipa ovisno o tarifnom modelu u kojem se nalazi kućanstvo (veličine potrošnje) te možda još koja lipa mjesečno na ukupni kvalitetu plina tako da će kubik pojeftini od 15 do 23 lipe.

Od 1. siječnja ćemo plaćati i jeftiniji odvoz kućnog otpada. Razlog je također promjena sustava PDV-a gdje će se ta usluga ubuduće oporezivati s 13 umjesto dosadašnjih 25 posto. Po kućanstvu to će mjesečno značiti manji trošak za od jedne i pol kune do šest ovisno o broju članova obitelji.

U sustavu vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda za sada nema promjena naplate.

Čelnici naših lokalnih distribucijskih tvrtki obećali su da će s računima za siječnja dostaviti potrošačima i najnužnija pojašnjenja promjene načina obračuna naplate njihovih usluga.